Guvernul din Noua Zeelandă ridică toate restricțiile, cu excepția controalelor extinse la frontieră, a declarat premierul Jacinda Ardern.
“Suntem gata”, a spus Ardern duminică, la o conferință de presă în Wellington, adăugând că neozeelandezii “s-au unit așa cum nu s-a mai întâmplat până acum, pentru a zdrobi virusul”.
Măsurile guvernamentale din țară împotriva extinderii coronavirusului au fost apreciate de Organizația Mondială a Sănătății, a relatat presa din întreaga lume.
Din 25 martie, Noua Zeelandă a fost sub carantină timp de patru săptămâni, iar autoritățile le-au impus oamenilor să stea acasă.
Premierul țării a explicat că neozeelandezii vor trăi într-o țară “în care viața se va desfășura pe cât se poate de normal precum în timpul unei pandemii globale”. Regulile de distanțare fizică vor fi reduse, a spus ea, pentru a permite redeschiderea treptată a economiei.
Anunțul a fost urmat de reacții de bucurie pe rețelele sociale, dar și de o declarație neașteptată din partea ministrului mediului.
“Știu că este luni, dar aș putea să deschid șampania și să închin un pahar pentru toți oamenii acestei țări frumoase. Ka pai Aotearoa”, a spus James Shaw, folosind, în încheiere, o frază din limba băștinașilor maori, care înseamnă “Bravo, Noua Zeelandă”.
Oamenii abia așteaptă reîntoarcerea la viața de dinainte de pandemie, care include redeschiderea restaurantelor, reducerea distanței în transportul în comun și posibilitatea de atingere a feței, arată sursa citată.
Noua Zeelandă a raportat puțin peste 200 de cazuri confirmate când guvernul a instituit carantina, iar numărul total de cazuri diagnosticate nu a depășit 1.500.
22 de persoane au murit din cauza Covid-19 în Noua Zeelandă. Coronavirusul nu a circulat prea mult acolo și pentru că oamenii s-au conformat imediat restricțiilor guvernamentale. Conform datelor Google, oamenii au rămas acasă mai mult decât au făcut-o locuitorii din Australia, Marea Britanie și Statele Unite.
“Rezultatele cred că vorbesc pentru noi”, a mai spus premierul Ardern. Ea s-a referit la neozeelandezi ca la o “echipă de cinci milioane”, în mesajele sale din timpul pandemiei, în efortul de a încuraja oamenii să urmeze regulile guvernului.
Totuși, controalele de frontieră stricte vor rămâne în vigoare în Noua Zeelandă, iar premierul nu a avansat o dată pentru eliminarea acestora. Numai neozeelandezii și familiile lor pot intra în țară pentru moment și trebuie să petreacă 14 zile în carantină.
“Aproape cu siguranță vom vedea din nou cazuri aici, dar acesta nu este un semn că am eșuat, ci o realitate a acestui virus”, a adăugat prim-ministrul.
La nivel mondial, numărul de cazuri de coronavirus confirmate a trecut luni de 7 milioane, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins. Până în prezent, au murit cel puțin 402.699 de persoane în pandemia globală.
SUA este cea mai afectată țară, cu 1.940.468 de cazuri confirmate și mai mult de un sfert din decesele din lume, respectiv 110.503. Există 15 țări cu peste 100.000 de cazuri confirmate.
Foto: EPA