Compania își pregătește intrarea în România pentru anul 2022, scrie Ziarul Financiar, care citează surse din piață.
În țara noastră, Primark se va axa pe segmentul de prețuri mici, iar societatea va deschide magazine cu suprafețe mari, de până la 5.000 de metri pătrați, cu 30-40 de case de marcat, mai scrie publicația.
„Analizăm constant oportunităţile pentru expansiunea viitoare a Primark, dar nu comentăm speculaţiile privind unde vom merge cu următoarele magazine”, a declarat Ruth Doyle, corporate communications manager în cadrul Primark.
Nu este prima legătură a companiei cu România: în țara noastră Primark are contracte cu opt fabrici care produc aici îmbrăcăminte și încălțăminte, conform sursei citate.
Peste 70.000 de angajați
Primark a fost fondată în 1969 în Dublin, Irlanda, sub numele de Penneys. Acest brand este folosit în continuare în Irlanda, unde compania are 37 de magazine.
Acest brand nu este folosit în afara Irlandei, deoarece este deținut de către grupul american JC Penney, care activează tot în domeniul comerțului cu haine.
În 2020, compania s-a extins în Polonia, iar în 2019 în Slovenia. Cel mai mare magazin al său a fost deschis în 2019 în Birmingham, Marea Britanie, și are 14.800 de metri pătrați, desfășurați pe cinci etaje. Acesta include o cafenea și o frizerie.
Primark are peste 70.000 de angajați și este o subsidiară a grupului britanic Associated British Foods (ABF).
În 2019, Primark avea venituri de 7,79 miliarde de lire sterline, dar în 2020 criza generată de pandemie avea să reducă vânzările la 5,89 miliarde de lire, conform Statista.com.
Competiție intensă
Principalii competitori ai Primark în România sunt Fashion Days – deținut de eMAG și About You – retailer din Germania care s-a lansat în România în 2019.
Alte companii din domeniu sunt Epantofi.ro și lanțurile H&M, Zara, Reserved, Answear și Decathlon.
Cine deține Primark
ABF, compania-mamă a Primark, are 133.000 de angajați la nivel global, o cifră de afaceri de 13,9 miliarde de lire sterline și o prezență în 53 de țări din Europa, Africa, cele două Americi, Asia și Australia, potrivit site-ului său.
La rândul său, ABF este deținută în proporție de 54,5% de către Wittington Investments, un holding britanic privat.
În fine, acesta este controlat în proporție de 79,2% de către Fundația Garfield Weston. Aceasta a fost fondată în 1958 de către omul de afaceri canadian Wilard Garfield Weston și este manageriată de descendenții acestuia.
Este una dintre cele mai mari fundații din lume, cu active de peste 7,46 miliarde de lire sterline, conform raportului său pe 2020.
Până acum, fundația a donat peste un miliard de lire sterline.