Au fost puse în aplicare 33 de mandate de percheziție domiciliară pe raza judeţelor Dolj, Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Argeş, anunță Poliția de frontieră.
În acest dosar au fost reținute săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și trecere ilegală a frontierei de stat. În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit că rețeaua a fost înființată la începutul anului 2023, pe teritoriul României.
Membrii grupării erau cetățeni români, bulgari, irakieni şi bengalezi, care s-au ocupat de traficul de migranți, pentru a obține în mod ilicit şi facil importante sume de bani.
Germania, destinația preferată
„Mecanismul infracţional a presupus identificarea de migranți de origine arabă, care doreau să ajungă în țările din vestul Europei, în special Germania, ulterior membrii grupului acționând pe următoarele paliere: preluarea migranților, cu barca, de pe malul bulgăresc al Dunării, pătrunderea ilegală în România în zona județului Dolj, transportarea acestora cu mașini de marfă către vestul țării, cazarea pentru scurt timp (una-două zile) în zona Timișoara-Arad, urmată de preluarea migranților de alți șoferi și îmbarcarea în autovehicule mari de transport marfă (în general TIR-uri), în încercarea de trecere a graniței spre țări din vestul continentului”, arată anchetatorii.
Migranții erau ascunși printre mărfuri
Transportul inițial, de la malul românesc al Dunării către zona de vest a ţării se realiza în autoutilitare (dube) de transport marfă sau autoturisme de teren, în grupuri de câte 20-30 de migranți, ascunși printre mărfuri, viața acestora fiind pusă permanent în pericol pe durata deplasării. Cu ocazia unui astfel de transport, unul dintre şoferi (membru al grupului infracțional organizat) a fost implicat într-un accident rutier soldat cu rănirea migranţilor.
Fiecare persoană plătea între 4.000 și 5.000 de euro pentru o călătorie clandestină, sumele obținute fiind ulterior împărțite între membrii grupării. Pentru a nu da de bănuit, banii astfel obținuți au fost investiți în autoturisme de lux şi imobile cu destinația de locuință.
Au fost documentate 20 de transporturi
Pe parcursul urmăririi penale, cu sprijinul Serviciilor Teritoriale ale Poliției de Frontieră Giurgiu, Dolj, Mehedinţi, Timiş şi Arad, au fost documentate 20 de transporturi prin intermediul cărora membrii grupului au încercat să introducă și să scoată ilegal din România aproximativ 500 de migranți.
Pe parcursul urmăririi penale, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au cooperat cu autoritățile judiciare din Bulgaria și Germania, beneficiind și de suportul EUROPOL, care a facilitat schimbul de informaţii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
K476 • 12.03.2024, 15:04
Au existat ca au fost lasati, altfel te ia la rost ca "nu e voie", cine ți-a aprobat, de ce filmezi,sa