Crăciunul vine peste două luni, dar luminile vor fi aprinse pe Oxford Street încă din 5 noiembrie. Pentru mulți britanici, dar și pentru turiști, urmează vizite pe celebra Oxford Street din Londra pentru cadouri, iar previziunile arată că se vor cheltui 1,7 miliarde de lire sterline în următoarele două luni.

Între timp, bandele românești s-au organizat, folosind o rețea de cerșetori români care pretind că sunt fără adăpost, scrie Daily Mail. Aceștia profită de generozitatea turiștilor sau a localnicilor care, de bună credință, oferă bani fără să știe că sprijină o rețea infracțională bine organizată.

Concret, fiecare cerșetor poate câștiga aproximativ 100 de lire pe zi, ceea ce înseamnă că șefii de bande, care controlează zeci de persoane, pot face mii de lire sterline în fiecare zi.

Cerșetorii români au împânzit centrul Londrei cu pancarte scrise de aceeași mână

O investigație a Daily Mail a dezvăluit că cerșetorii folosesc pancarte scrise cu aceeași caligrafie și sunt controlați de șefii de bande români aflați în capitala Angliei. Mai precis, aceștia au pancarte din carton prin care cer ajutor sau bani, care însă conțin mesaje similare, scrise de aceeași mână, ceea ce arată că pancartele sunt produse de lideri și apoi distribuite cerșetorilor.

Publicația britanică a găsit peste 10 cerșetori români în cele mai populare locuri turistice din centrul Londrei, este vorba despre Oxford Street, Regent Street, Leicester Square, Piccadilly Circus și Green Park, lângă Ritz. Când cerșetorii au identificat jurnaliștii care au venit să îi observe, au început să-și strângă pancartele sau să plece.

Poliția: „Ei nu știu să scrie. Au pe cineva care scrie pentru ei”

Polițiștii londonezi spun că românii fac parte dintr-o bandă care călătorește prin Europa și vin la Londra pentru trei luni, ca să facă rost de bani de la cei naivi și creduli.

Un polițist a spus că „marea problemă” este că banii pe care britanicii îi dau cerșetorilor merg de fapt la șefii de bande românești. „Credem că există indivizi groaznici în spatele lor, care le spun exact unde și când să fie și cum să procedeze. Ei nu știu să scrie. Au pe cineva care scrie pentru ei. Predominant sunt români, în această zonă în special”, a spus omul legii.

Autoritățile au mai explicat că, dacă îi mută, se vor întoarce în același loc, pe când un cerșetor adevărat s-ar muta în altă parte.

„Ei vin din România. Lucrează aici timp de aproximativ trei luni, apoi merg în altă țară. Călătoresc în Europa, în Italia, Spania, Franța. Este o afacere. Oamenii le oferă hrană, dar ei vor doar bani. Nimeni nu stă în jurul magazinelor pentru mâncare. Nu vor să lucreze, vor doar bani”, a spus alt polițist.

Urmărește-ne pe Google News