Miercuri, cei de la DIICOT au efectuat 16 percheziții domiciliare în județul Giurgiu și au pus în executare 22 de mandate de aducere, pentru destructurarea unei grupări infracționale bănuite de trafic internațional de persoane.
În același timp au fost făcute percheziții în Viena și în Marea Britanie, în baza unor ordine europene de anchetă transmise de către procurorii DIICOT autorităților judiciare competente din cele două state.
În urma perchezițiilor din România, polițiștii au ridicat: 18.700 de lei, 4.300 de euro, 100 de dolari, precum și 8 autoturisme de lux, o autoutilitară și 6 ceasuri. De asemenea, au fost găsite și 4 pistoale cu muniție cu bilă și gaz, o pușcă cu aer comprimat, dar și mai multe săbii. Cei de la DIICOT au mai luat din casele acestora mai multe bijuterii, telefoane mobile, laptopuri și alte înscrisuri cu valoare probatorie în cauză, se arată în comunicatul celor de la DIICOT.
La percheziția efectuată în Marea Britanie au fost identificate două persoane de sex feminin, exploatate de către membrii grupării. Astfel, autoritățile britanice i-au depistat și pe doi dintre membrii grupării.
Din anchetă au rezultat indicii că, începând cu anul 2012, liderul grupului ar fi dezvoltat la nivelul unor state ca România, Austria, Germania, Anglia, Cipru, Elveția și Turcia legături infracționale cu persoane pe care le-ar fi cooptat într-un grup infracțional organizat specializat în proxenetism, trafic de persoane, contrabandă și spălarea banilor.
Membrii grupării sunt bănuiți că, prin diverse tertipuri sau favoruri acordate (împrumutarea de bani, postarea unor anunțuri pe site-uri de profil, plata chiriei locuințelor unde se prostituau, achiziționarea biletelor de avion sau oferirea unor cadouri, în special bijuterii din aur), le creau persoanelor exploatate sentimentul că sunt profund îndatorate atât din punct de vedere moral, cât și material față de aceștia, motiv pentru care trebuia să presteze servicii sexuale contra cost în beneficiul lor, chiar dacă își achitaseră de mult eventualele obligații existente, se mai arată în comunicatul DIICOT
Dacă femeile nu le dădeau traficanților sumele de bani, aceștia le pedepseau drastic. Fetele erau bătute cu bestialitate și agresate psihic. Gradul de cruzime al membrilor grupării rezultă și din obligarea tinerelor exploatate la practicarea prostituției și atunci când acestea erau gravide și agresarea lor fizică, fără a ține cont de starea de graviditate.
Totodată, membrii grupării sunt bănuiți că ar fi tranzacționat între ei victimele, cu sume între 5.000 și 8.000 de euro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro