Sălăjan este cel de-al treilea medic trimis în judecată în dosarul şpăgilor de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii, care îi viza pe toți cei cinci doctori ai serviciului, precum și pe asistenții lor, în total 10 cadre medicale. Ei sunt acuzați că percepeau în mod constant mită pentru a aviza dosarele pentru pensii de boală.

Medicii au fost dovediți cu ușurință după ce anchetatorii au plasat tehnică audio-video în cabinetele lor, înregistrările demonstrând cum procesul de șpăguire era unul în „flux continuu”, multe dosare fiind realizate doar formal.

Și fostul șef al Casei de Pensii a fost trimis în judecată

Doi medici și doi asistenți au fost deja condamnați:

  • Ovidiu Pleșa a fost trimis în judecată din ianuarie 2016, pentru 235 de fapte de luare de mită. A fost condamnat inițial de Tribunalul Bihor la închisoare cu suspendare, însă la apel a primit 3 ani de închisoare în regim de detenţie. Asistenta sa, Monica Ignat, a fost condamnată la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.
  • Anca Grigorescu a fost condamnată, în iunie 2018, de Curtea de Apel Oradea, la 2 ani de închisoare cu executare. Asistenul ei, Pelle Johannes, a luat 3 ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de probă de 3 ani.

Și Leontin Țîrle, fostul șef al Casei de Pensii, a fost trimis în judecată de DNA Oradea pentru că lua bani şi foloase necuvenite de la medicii Serviciului de Expertiză Medicală. În acest an s-a dat primul verdict: 5 ani şi 4 luni de detenţie, iar vreme de 5 ani după executarea pedepsei principale are interdicţie de a ocupa funcţii de conducere într-o instituţie publică, dar şi de a exercita profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

În acest caz, procurorii DNA continuă cercetările în cazul asistentei lui Sălăjan, Ioana Precup, dar și asupra celorlalte cadre de la Serviciul de Expertiză Medicală inculpate tot pentru corupţie în dosarul inițial: medicii Emilia Cun și Ana Guţ, respectiv asistentele lor, Violeta Coşa şi Gianina Ţigan.

 
 

Urmărește-ne pe Google News