UPDATE ora 11.30. Asistenta suspectată că a pus la punct gruparea care falsifica reţete medicale şi administratorul clinicii private au fost reţinuţi.

De asemenea, alături de cei doi, procurorii au emis ordonanţe de reţinere pe numele a opt farmacişti, dar şi pentru alte trei persoane, apropiaţi ai unora dintre farmacişti. 

Asistenta medicală, urmărită penal pentru fals informatic şi complicitate la înşelăciune este suspectată că, în perioada februarie 2023 – ianuarie 2024, a falsificat 701 de reţete medicale şi, în baza unei înţelegeri prealabile mai mulţi farmacişti şi apropiaţi ai acestora, a intrat în posesia medicamentelor aferente tuturor reţetelor falsificate.

Administratorul clinicii private, inculpat pentru complicitate la fals informatic, e suspectat că în calitate de administrator de facto al centrului medical, deşi a cunoscut faptul că angajaţi ai clinicii prescriu reţete cu medicamentele Ozempic sau Rybelsus, fără a avea acest drept şi fără ca pacienţii să necesite un astfel de tratament, „nu a luat măsuri în vederea încetării activităţii infracţionale”.

Inculpaţi pentru complicitate la fals informatic şi înşelăciune, cei opt farmacişti sunt suspectaţi că ”în baza unei înţelegeri prealabile cu asistenta medicală cu privire la eliberarea medicamentelor aferente reţetelor medicale falsificate au întărit rezoluţia infracţională a acesteia” și au determinat și alţi farmacişti să introducă date eronate în sistemul farmaciilor.

Cei trei apropiaţi ai inculpaţilor farmacişti sunt suspectați că „în baza unei înţelegeri prealabile cu asistenta medicală cu privire la deplasarea, în mod constant, în vederea ridicării medicamentelor prescrise prin reţetele falsificate de aceasta”, au determinat mai mulţi farmacişti să săvârşească, fără vinovăţie, infracţiunile de fals informatic.

Știrea inițială: O asistentă medicală de la o clinică privată din Sectorul 1 este suspectată că falsifica reţete, cu ajutorul a patru medici, pentru a obţine medicamentele. Prejudiciul a fost estimat la peste 1.000.000 de lei.

„O femeie, în vârstă de 32 de ani, având calitatea de asistent medical şi recepţioneră în cadrul unei clinici medicale private, cu punct de lucru în Sectorul 1, ar fi falsificat reţete, prin introducerea unor date fictive în sistemul informatic, pentru a intra în posesia unor medicamente în mod gratuit şi pentru a le vinde în afara cadrului legal”, a transmis Poliția Capitalei.

După falsificarea rețetelor, medicamentele erau obţinute în baza unei înţelegeri prealabile cu angajaţi ai unui lanţ de farmacii, dar şi cu sprijinul altor persoane, apropiaţi ai asistentei medicale, și, mai apoi, vândute prin intermediul platformelor comerciale sau a reţelelor de socializare.

În urma investigaţiilor, s-a mai stabilit că falsificarea era efectuată de către asistentă cu sprijinul şi cu acordul a patru medici, angajaţi în cadrul aceluiaşi punct de lucru al clinicii private, care nu aveau competenţa necesară să le prescrie. 

Astfel, luni, a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 13 persoane, cu vârste cuprinse între 25 şi 47 de ani.

În vederea administrării materialului probator, marţi, poliţiştii au făcut 21 de percheziții la domiciliul celor 17 persoane suspecte în acest caz, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, în urma cărora au identificat şi ridicat mai multe bunuri de interes în cauză.

Prejudiciul adus bugetului asigurărilor de sănătate depășește un milion de lei. 

Ozempic este un medicament prescris pentru diabetici, dar care este vândut la negru, deoarece garantează pierderea rapidă a unui număr mare de kilograme.

Fenomenul Ozempic a prins aripi și în România în ultimul an, tot mai multe persoane promovează online folosirea medicamentului pentru a slăbi rapid, în ciuda avertismentelor venite de la medici, care spun că efectele utilizării de persoane care nu suferă de diabet pot fi devastatoare pentru sănătate.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News