Fiecare videoclip de dezinformare începe cu o persoană reală – un profesor, un student de la o universitate de top sau un expert recunoscut – care se prezintă și începe să vorbească despre un subiect fără legătură cu războiul Rusiei din Ucraina.

Imaginile trec apoi la segmente în care vorbitorul nu apare pe ecran, în timp ce ceea ce pare a fi vocea acestuia continuă să povestească.

În aceste momente, vorbitorul pare să promoveze afirmații conform cărora Occidentul ar trebui să pună capăt sprijinului acordat Ucrainei, că Europa ar trebui să își alinieze viitorul la Rusia și că Volodimir Zelenski este un dictator sau chiar un vampir.

Videoclipurile sunt publicate alături de fraze precum „Credeți că este adevărat?” sau „Puteți confirma sau infirma această informație?”, însoțite de etichete ale unor instituții media cunoscute.

Acestea sunt apoi repostate de sute de alte conturi. Numărul de distribuiri ajunge la sute pe X (fostul Twitter), în timp ce pe Bluesky, mai nou, redifuzările rămân scăzute – cel mai distribuit videoclip a adunat până acum 288 de redifuzări, iar altul doar patru.

Narațiuni antiucrainene de la profesori emeriți

Luna aceasta, The Insider și Bot Blocker au avertizat despre o campanie similară în care narațiunile antiucrainene au fost prezentate ca provenind de la profesori afiliați unor instituții de renume mondial – inclusiv Universitatea Harvard și Universitatea Cambridge.

Vocile profesorilor au fost reproduse folosind instrumente de inteligență artificială (AI) – un fapt care a fost verificat de Universitatea din Bristol, care, la solicitarea The Insider, a analizat un videoclip în care apărea Ronald Hutton, un istoric britanic proeminent și membru al facultății.

Twitter a învățat mai mult sau mai puțin să suprime astfel de postări; doar un număr mic de utilizatori le „văd efectiv”, explică Bot Blocker, adăugând că „Bluesky nu a învățat încă acest lucru – cei care pot verifica, dar și publicul de acolo sunt mai vulnerabili”.

Minciunile câștigă tot mai mult teren

Astfel, se așteaptă ca această campania rusă de dezinformare să câștige și mai mult teren pe Bluesky.

Deși audiența platformei rămâne mult mai mică decât cea a X – Bluesky are 25 de milioane de utilizatori față de 335 de milioane de utilizatori activi lunar ai X – Bluesky a înregistrat o creștere a migrației în ultimele luni.

Această tendință a fost determinată în mare parte de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA și de „reformele” controversate ale lui Elon Musk, care au introdus schimbări nepopulare în platforma pe care o deține acum.

La o săptămână după alegeri, Bluesky a devenit cea mai bine clasată aplicație în App Store din SUA și a repetat performanța în Marea Britanie o zi mai târziu.

În doar două săptămâni din noiembrie, baza de utilizatori activi ai aplicației în SUA a crescut cu 519%, în timp ce popularitatea sa în Marea Britanie a crescut cu 352%.

 
 

Urmărește-ne pe Google News