Această decizie intervine în urma unui conflict între un judecător al Curţii Supreme, Alexandre de Moraes, şi Elon Musk. Măsura de vineri, anunţată de judecător, urmează să producă efecte în 24 de ore.

Americanul, al doilea cel mai bogat om din lume, a refuzat să numească un reprezentant legal al X în Brazilia, aşa cum prevede legea braziliană.

Judecătorul Alexandre de Moraes i-a dat un termen de 24 de ore lui Elon Musk, proprietarul X, să numească un reprezentant legal al întreprinderii în această ţară, sub ameninţarea „suspendării imediate a activităţilor reţelei de socializare”, se arăta într-o ordonanţă făcută publică miercuri.

Miliardarul a refuzat ordonanţa şi a denunţat pe platformă o atingere la adresa libertăţii reţelei de socializare.

De la ameninţări, judecătorul a trecut la fapte, iar săptămâna aceasta a „îngheţat” conturile bancare braziliene ale Starlink, compania de steliţi a lui Elon Musk.

Conflictul a început în aprilie, când magistratul a deschis o anchetă împotriva proprietarului X, pe care-l suspectează de reactivarea unor conturi ale extremei drepte, a căror suspendare a fost dispusă de justiţia braziliană.

Miliardarul american, un apropiat al lui Donald Trump, a denunţat o „cenzură” de stat. El a ripostat ironizându-l pe judecător online.

În urmă cu două săptămâni, la 17 august, Elon Musk a anunţat închiderea birourilor X în Brazilia, argumentând că justiţia ameninţa să-l aresteze pe directorul întreprinderii la faţa locului, dar a lăsat serviciile platformei disponibile utilizatorilor brazilieni.

Preşedintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a intervenit şi i-a spus omului de afaceri că nu poate să ignore legea. Însă în zadar.

Închiderea X în cea mai mare ţară din America Latină l-ar putea costa scump, în contextul în care, potrivit unor estimări, reţeaua are 22 de milioane de utilizatori în Brazilia.

Urmărește-ne pe Google News