Rețetă de conopidă murată cu sfeclă
Ingrediente: o conopidă, un morcov, usturoi, boabe de piper, un hrean, câteva frunze de țelină, apă, sare grunjoasă neiodată; sfeclă roșie
Preparare: conopida se spală cu apă rece, apoi se desface în buchețele. Se curăță și se spală și morcovul, frunzele de țelină, hreanul. Se pregătesc borcanele. Se așază buchețelele de conopidă și se presară printre ele morcovul tăiat felii, căței de usturoi curățați, întregi, boabe de piper, hreanul tăiat fâșii. Pe fundul borcanului și deasupra se pun frunzele de țelină. Se pun apoi, felii de sfeclă roșie spălată și curățată de coajă. Ele vor colora conopida. Se pune apă la încălzit împreună cu sarea. Proporția este de o lingură de sare la 1 litru de apă. Apa doar se încălzește puțin, cât să se dizolve sarea, nu trebui să clocotească. Se completează borcanele cu saramura și apo se pun capacele și se lasă în cămară. Apoi se țin la rece. E bine ca după câteva zile să se vânture zeama, ca să iasă aerul și să nu prindă mucegai.
Conopidă murată cu piper roșu
Ingrediente: o conopidă mare (circa 2 kg), 1 l apă, 500 ml oțet din vin de 9 grade, 200 g zahăr, o lingură boabe de piper roșu, o lingură boabe de muștar, o lingură sare grunjoasă
Preparare: se spală și se desface conopida în buchețele mici și apoi se spală. Se asază conopida în borcane. Se pun într-o oală apa, oțetul, zahărul, sarea, boabele de piper și de mustar și se dau într-un clocot. Se toarnă amestecul fierbinte peste conopidă. Se lasă minimum o oră borcanele fără capac, după care se mai completează cu lichid dacă este cazul. Se înfiletează bine capacele și se depozitează în cămară, la loc întunecos si răcoros.
Conopidă murată cu ardei gras
Ingrediente: 2 kg de conopidă, 1 kg ardei gras roșu, un hrean, un mănunchi de mărar uscat, un mănunchi de frunze de țelină, două plicuri de mirodenii pentru murături, 300 g zahăr, 600 ml oțet de vin de 9 grade, apă
Preparare: se curăță și se spală conopida și se desface în buchețele. Se spală și se îndepărtează cotorul și semințele ardeilor și se taie în jumătăți. Se pregătesc borcanele și se adaugă câte o crenguță de mărar, una de țelina și fâșii de hrean, pe fundul fiecaruia. Apoi se așază ardeii și conopida până se umplu borcanele. Deasupra se pune din nou hrean, mărar și țelină. Se pregătește lichidul conform instrucțiunilor de pe plicuri și se toarnă peste legume. Se pun capacele și se lasă în cămară.
Pastreaza niste buchetele de conopida ca sa faci si conopida pane!
Prognoza meteo pentru luna septembrie. Zonele în care termometrele vor arăta 34 de grade