Pe numele său real Anis Ferchichi, Bushido este principalul martor al acuzării şi parte vătămată în procesul intentat lui Arafat Abou-Chaker şi celor trei fraţi ai săi. Abou-Chaker, în vârstă de 44 de ani, este considerat şeful unui clan criminal cu rădăcini arabe, relatează Deutsche Welle.
Bushido și frații au avut ani îndelungaţi o legătură de afaceri, dar acum cântărețul susține că a fost mai degrabă o perioadă de robie. Mai mult, rapperul ar fi fost amenințat și bruscat fizic atunci când a dorit să pună capăt relației de afaceri.
Depoziţia lui Bushido a scos la lumină secvenţe din lumea paralelă a clanurilor interlope.
El a fost silit să-i cedeze lui Abou-Chaker 30% din încasările sale brute în calitate de rapper de succes şi producător muzical. Este vorba de nouă milioane de euro în decursul mai multor ani.
Bushido ar fi trebuit să-i plătească în continuare lui Arafat Abou-Chaker şi după eventualul său deces, beneficiari ai viramentelor urmând să fie moştenitorii acestuia.
Clanurile au intrat în atenția poliției anul trecut
Amploarea criminalităţii de clan la nivelul întregii Germanii a devenit limpede în toamna anului trecut, când Biroul Federal de Investigaţii Criminale (BKA) s-a ocupat în premieră şi de acest fenomen, ca parte a crimei organizate.
Clanurile sunt active preponderent în comerţul ilicit cu droguri, iar pe locul doi se află spargerile. Majoritatea proceselor împotriva lor sunt pe rol în landul Renania de Nord-Vestfalia (NRW).
“Spre deosebire de alte grupări, cum ar fi criminalitatea organizată italiană sau rusească sau grupările de rockeri, clanurile criminale sunt extrem de solidare. Familia este pentru ele totul. Onoarea familiei trebuie apărată cu orice preţ. Şi există acolo dreptul celui mai puternic. Acolo joacă un rol mentalităţi foarte arhaice”, a declarat Thomas Jungbluth, şeful Direcţiei Crimă Organizată în cadrul Biroului Regional de Investigaţii Criminale (LKA) de la Düsseldorf.
Orașele se aliază contra interlopilor
Un epicentru al criminalităţii de clan din NRW este oraşul Essen, cu cei aproximativ 600.000 de locuitori ai săi.
În scopul combaterii structurilor criminale paralele, aici a fost înfiinţat proiectul fără precedent la nivel federal intitulat “Conferinţa de Securitate Ruhr” (Sicherheitskonferenz Ruhr).
“Oraşele din Bazinul Ruhr s-au reunit aici şi îşi înmănunchează competenţele şi experienţa la nivelul oficiilor urbane şi comunale de ordine publică, al oficiilor pentru străini, din domeniul vamal, fiscal şi al poliţiei”, a explicat Jungbluth. “Astfel se identifică noi modalităţi de urmărire şi sancţionare a abaterilor de la norme, de la reguli, de încălcare a legilor, comise de membri ai clanurilor”.
Concret, barurile arăbeşti şi sălile de jocuri de noroc sunt controlate în permanenţă. O atenţie specială se acordă cafenelelor, magazinelor cu amănuntul şi frizeriilor în care aparent “nu se află nimeni niciodată înăuntru, dar cumva, în cele din urmă, tot se raportează fiscului încasări şi astfel apare bănuiala spălării de bani”.
Mai multe, pe Deutsche Welle.
Foto: Hepta