Rissoto cu legume | VIDEO
Ingrediente: un morcov mare, o rădăcină de pătrunjel, o rădăcină de păstârnac, o felie de rădăcină de țelină, două cepe albe sau roșii + o legătură de ceapă verde, un cățel de usturoi, 75 ml ulei de floarea-soarelui, 500 g legume (păstăi de fasole, ardei gras, miniștiuleți de porumb), sare, piper, 250 g orez, 1 litru de apă sau de supă de legume, o jumătate de linguriță de șofran, pătrunjel proaspăt.
Preparare: se curăță legumele și se taie. Se călește ceapa tocată în ulei, apoi se adaugă usturoiul tocat și se lasă până devin sticlos. Se adaugă rădăcinoasele și se călesc cam 5 minute. Se pune orezul și se călește și el vreo 3 minute, apoi se toarnă supa caldă (sau apa) și se pun sarea, piperul și șofranul. După vreo 7 minute se adaugă ardeiul, fasolea verde și porumbul și se mai lasă pe foc cam 3-4 minute, apoi se pune capacul și se mai lasă 5 minute. Se adaugă pătrunjelul înaintea servirii. Poate fi consumat ca atare ori pe post de garnitură.
Sendvișuri colorate
Ingrediente: pâine, unt, o sfeclă roșie, un morcov, 50 g spanac, câteva măsline fără sâmburi, unt de arahide, câteva curmale, o roșie, pătrunjel proaspăt, mieji de semințe de floarea-soarelui, două ouă, ulei, pudră de usturoi, sare, piper.
Preparare: feliile de pâine se prăjesc, sfecla se fierbe și se pasează, la fel morcovul. Se fierb ouăle tari.
Primul sendviș: morcovul pasat se amestecă bine cu puțin unt, sare și piper. Se întinde pe pâine și se ornează cu felii de măsline.
Al doilea sendviș: jumătate din sfecla pasată se amestecă bine cu unt, sare și piper și se întinde pe pâine, iar deasupra se presară pătrunjel tocat.
Al treilea sendviș: cealaltă jumătate de sleclă pasată se mixează cu sare, piper și puțin ulei. Se pune pe felia de pâine și se decorează cu mieji de semințe.
Al patrulea sendviș: se pasează spanacul și se mixează cu unt, pudră de usturoi și sare. Se întinde pe pâine.
Al cincilea sendviș: gălbenușurile se pisează și se amestecă bine cu unt și sare. Se întinde pasta obținută pe pâine și se ornează cu felii de roșii și de albuș.
Al șaselea sendviș: untul de arahide se întinde pe pâine și se ornează cu felii de curmale.
Frigărui cu tofu
Ingrediente: o cutie de tofu, 100 g ciuperci champignon mici, câteva roșii cherry, două cepe roșii, broccoli, un ardei roșu, un ardei galben, bețe de frigărui, condimente pentru grătar.
Preparare: tofu se taie cubulețe, ciupercile se șterg cu un șervet, ceapa se curăță și se taie sferturi, roșiile se spală, broccoli se spală și se desface în buchețele, iar ardeii se curăță și se taie felii mai groase. Bețele de frigărui se țin în apă 30 de minute, apoi se înșiră pe ele ingredientele de mai sus, alternativ. La final, se presară condimente, apoi se așază pe grătar. Se întorc pe toate părțile, ca să se rumenească uniform.
Paste multicolore
Ingrediente: 250 g farfalle colorate, 300 g mozzarella, 100 g cașcaval, 3 linguri de unt, sare, 100 g șuncă, măsline verzi, capere, piper, busuioc, roșii chery.
Preparare: pastele se fierb și se strecoară, se amestecă bine cu untul, apoi se adaugă cașcavalul, șunca și mozzarella tăiate, urmate de capere și de măsline. Se condimentează și se servesc cu roșii cherry și busuioc proaspăt.
Prăjituri-acadele
Ingrediente: pentru blat – 200 g făină, 120 g unt, două ouă, 150 g zahăr, 120 ml lapte, o fiolă de esență de vanilie, o linguriță de praf de copt, un vârf de linguriță de sare; pentru cremă – 225 g cremă de brânză, 250 g zahăr pudră, 50 g unt, o lingură de lapte; pentru glazură – 200 g ciocolată albă, coloranți alimentari; bețe pentru acadele, ornamente diverse din zahăr.
Preparare: pentru blat, se bate untul, adus la temperatura camerei, cu mixerul cam două minute. Se adaugă praful de sare și zahărul și se mixează iar. Se adaugă câte un ou și se amestecă bine după fiecare. Se încorporează făina amestecată în prealabil cu praful de copt, urmată de esența de vanilie și de lapte. Se toarnă compoziția obținută într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și se coace în cuptorul încins la 180 de grade pentru 30 de minute sau până trece testul scobitorii. După ce se răcește, se fărâmițează.
Se mixează crema de brânză cu untul moale, zahărul pudră și laptele, iar crema obținută se amestecă apoi cu firimiturile de blat. Din compoziția obținuă se formează biluțe care se așază într-o tavă și se dau la rece până se întăresc. Între timp, se topește ciocolata la bain-marie, se împarte în castronele și se adaugă în fiecare câteva picături de colorant, după preferinte. Bilele răcite se fixează pe bețele de lemn, se dau prin ciocolata colorată, se ornează cu decorațiunile alese și se dau din nou la rece, până se întărește glazura.
Tort curcubeu
Ingrediente: pentru blat – 400 g unt, 600 g făină, 450 g zahăr brun, 9 ouă, trei lingurițe de praf de copt, o jumătate de linguriță de sare, o fiolă de esență de vanilie, colorant alimentar roșu, galben, verde, albastru (pentru violet se combină roșu cu albastru, iar pentru portocaliu, roșu cu galben); pentru cremă – 500 g de mascarpone, 500 g frișcă, zahăr pudră (după gust), un plic de zahăr vanilat.
Preparare: se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Se mixează toate ingredientele pentru blat, cu excepția colorantului. Aluatul obținut se împarte în șase părți egale, se adaugă în fiecare colorant și se amestecă până se obține o nuanță uniformă. Se coace fiecare blat, apoi se lasă la răcit. Între timp, se prepară crema, mixând mascarpone cu frișca bătută în prealabil, cu zahărul pudră și cel vanilat. Se întinde câte un strat subțire de cremă pe fiecare felie colorată, iar la final, se îmbracă tortul cu crema rămasă.
Citește și: Mihai Tatulici iubește mâncarea boierească. ”Azi aleargă ca proștii după bio”