Salată |VIDEO
Ingrediente: două sfecle roşii două linguri ulei, o lămâie, un căţel de usturoi, pătrunjel, mărar, două fire de ceapă verde, sare, piper
Preparare: se fierbe sfecla rosie curăţată de coajă în multă apă cu sare până intră furculiţa uşor în ea. Se lasă să se răcorească, apoi se taie cubuleţe. Se striveşte usturoiul. Se stropeşte cu o lingură de suc de lămâie şi se lasă să stea 10 minute. Se adaugă uleiul şi se amestecă până devine o emulsie. Se presară sfecla cu sare şi piper. Se toarnă dressingul şi se amestecă uşor. Se adaugă ceapa, pătrunjelul şi mărarul tocate şi se stoarce restul de suc de lămâie. Se amestecă uşor si se potriveşte de condimente. Se lasă să stea o oră să se amestece gusturile.
borș de sfeclă
Borş
Ingrediente: o sfeclă roșie măricică, două cepe, două morcovi, două cartofi, 1 litru borș, pătrunjel, leuștean, două ouă, o lingură de smântână.
Preparare: sfecla se curăță și se taie fideluță, apoi se pune la fiert în 2 litri de apă împreună cu ceapa tăiată mărunt și morcovul tăiat fideluță.
După 20 minute de fiert se adaugă și cartofii tăiați cubulețe. După 15 minute, când cartofii s-au fiert se adaugă borșul clocotit și verdeața tocată mărunt (se păstrează puţin pentru ornat). Se mai lasă 2-3 minute pe foc. Între timp se bat cele două ouă într-un castronel și le se adaugă în borșul clocotit, amestecând imediat pentru a nu se coagula. Se serveşte cu smântână.
Umplută
Ingrediente: 6 sfecle roșii, 100 g cușcuș, o ceapă roșie, un ardei capia, o felie de țelină, 50 ml ulei, 150 ml supă de legume, sare, piper
Preparare: se călește în ulei ceapa și apoi țelina date prin răzătoare, iar după ce s-au înmuiat se adaugă supa de legume, ardeiul tocat și cușcușul. Se lasă la foc mic până ce cușcușul este pe jumătate fiert și se adaugă sare și piper după gust. Se curăță sfeclele, se scobesc de miez și se umplu cu cușcuș. Apoi se așază sfeclele în tavă, se toarnă apă cât să le acopere pe jumătate și se țin la foc mic până se înmoaie.
Dacă vrei să te bucuri de beneficiile sfeclei, o poți consuma proaspătă sub formă de salata de sfecla rosie sau poți pune sfecla rosie la borcan pentru iarnă.