Cuprins:
Poți opta pentru consumul de spanac primăvara, când acesta este proaspăt, dar și în sezonul rece, folosind spanac congelat. Rețete cu spanac de încercat în această primăvară.
Supă cremă de spanac
Ingrediente:
- 1 kg de spanac,
- o ceapă,
- doi căţei de usturoi,
- sare şi piper,
- două-trei ouă
Mod de preparare
Se curăţă şi se spală spanacul şi se opăreşte împreună cu ceapa tăiată în bucăţi, usturoiul şi condimentele.
Se scurg (nu arunca apa) şi apoi se dau prin blender. Se mai adaugă apa în care au fiert legumele până când supa capătă consistenţa dorită. Se serveşte cu ouă fierte tari, tăiate în jumătate.
Mâncare de spanac cu ou
Printre cele mai căutate rețete cu spanac este cea cu ou. Combinația de spanac și ouă este una ce aduce un important aport nutrițional.
Ingrediente:
- 4 ouă
- 500 g spanac
- o ceapă
- 2 căței usturoi
- o lingură bulion
- o lingură ulei
- sare, piper
Mod de preparare
Taie ceapa cubulețe și călește-o într-o lingură de ulei, până devine translucidă. Adaugă spanacul (congelat sau proaspăt) și 1/2 cană de apă. Lasă spanacul la fiert 10 minute, până când apa scade considerabil.
Adaugă usturoiul tăiat feliuțe, bulionul, sarea și piperul, apoi mai lasă spanacul pe foc două minute. Gătește ouăle așa cum le preferi, ochiuri, fiert sau chiar omletă, și servește fiecare porție cu câte un ou alături.
Mâncare de spanac de post, cu cartofi
Ingrediente
- 6 cartofi
- două kg spanac
- două cepe
- 2-3 căţei usturoi
- un ardei verde
- sare
- piper
- 3-4 linguri ulei de măsline
- două-trei roşii proaspete
Mod de preparare
Se spală cartofii şi se pun să fiarbă în apă cu sare. După aceea se scot, se curăţă şi se taie cubuleţe. Separat, se curăţă bine frunzele de spanac, se spală şi se opăresc în apă cu puţină sare. Se scoate spanacul apoi într-o sită şi se lasă să se scurgă.
Se curăţă ceapa, usturoiul şi ardeii, se taie rondele potrivite şi se călesc în uleiul de măsline, încins în prealabil, până scad. Se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe, spanacul şi se lasă să fiarbă înăbuşit.
Mâncarea de cartofi cu spanac se condimentează cu sare şi piper şi se serveşte garnisită cu roşii proaspete, tăiate foarte fin.
Omletă cu spanac
Ingrediente
- 4 ouă,
- 150 g spanac, apă,
- 100 ml lapte,
- 100 g brânză (telemea, cașcaval),
- o lingură ulei de măsline,
- o mână de ciuperci feliate din conservă,
- sare, piper;
- puțin unt pentru uns tigaia
Mod de preparare
Se pune apă la fiert într-un vas cu puțină sare. Când fierbe se adaugă spanacul congelat, se lasă în vas 5-8 minute, apoi se scurge și se toacă mărunt. Se bat ouăle cu un tel. Se rade brânza și se pune peste ouă. Apoi se adaugă spanacul, laptele, ciupercile scurse, uleiul și se potrivește de gust cu sare și piper.
Se pune compoziția într-o tigaie unsă cu unt. Se prăjește omleta la foc mic, pe ambele părți, până se rumenește frumos
Plăcintă cu spanac
Una dintre cele mai delicioase rețete cu spanac, cea de plăcintă cu spanac poate satisface chiar și cele mai rafinate gusturi.
Ingrediente pentru aluat
- 100 ml lapte
- 50 ml ulei
- două gălbenușuri
- 250-300 g făină
Ingrediente pentru umplutură
- două kg spanac
- 6 ouă
- o lingură făină
- 650 g brânză feta
Mod de preparare
Pentru aluat, se amestecă ingredientele într-un vas până se obține un aluat potrivit de tare, care se împarte în două, o parte mai mare, care se va folosi la bază, și una mai mică, pentru a acoperi.
Spanacul se dă într-un clocot, se scurge și se mixează. Apoi, se pune pe foc cu făină desfăcută în puțină apa. Se lasă să dea un clocot și se da deoparte. Se pun ouăle la fiert.
Brânza se mixează, iar partea mai mare de aluat se întinde cu sucitorul și se transferă în formă de copt. Se pune spanacul, apoi brânza și, din loc în loc, se așază ouăle fierte tari și curățate. Se acoperă cu restul aluatului, marginile se întorc înspre interiorul plăcintei și se da la cuptor pentru o oră.
Mâncare de spanac cu carne de pui
Mâncarea de spanac cu pui, un deliciu hrănitor, potrivit atât pentru prânz, cât și pentru cină.
Ingrediente
- două linguri ulei
- 500 g piept de pui
- 3 ouă fierte
- piper
- sare
- 3 căţei de usturoi
- 150 ml suc de roşii
- o legătură frunze de ţelină
- 40 g unt
- 100 g ciuperci
- o ceapă roşie
- 400 g spanac curăţat
- 50 g alune
- o lămâie
Mod de preparare
Modul de preparare pentru una dintre cele mai gustoase rețete cu spanac nu este deloc complicat.
Se spală bine spanacul şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Se curăţă şi se spală ceapa şi ciupercile şi, după ce se lasă puţin la scurs, se toacă şi se taie felii. Se călesc apoi într-o tigaie încinsă cu unt, se sting cu puţină apă şi se înăbuşă 5 minute.
Se adaugă spanacul frunze sau tăiat mărunt, sucul de roşii şi frunzele de ţelină, după ce au fost spălate şi tocate în prealabil. Amestecul de legume se condimentează cu usturoi zdrobit, sare şi piper.
Se spală pieptul de pui şi se taie în bucăţi. Se presară sare şi se pune la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. Se lasă la prăjit până se rumeneşte bine. Într-un castron termorezistent, uns cu unt, se aşază alternativ spanacul, carnea prăjită şi ouăle rondele. Vasul se dă la cuptor, la foc potrivit, circa 25 de minute. Cu 5 minute înainte de a închide cuptorul, se adaugă şi alunele. Când se serveşte, se ornează cu frunze de ţelină şi se potriveşte la gust cu zeamă de lămâie.
Rețetă de spanac cu orez
Una dintre cele mai delicioase rețete cu spanac și orez se prepară cu mare ușurință, chiar și de cei care nu sunt specialiști în bucătărie.
Ingrediente
- două kg spanac
- sare
- piper
- 300 g orez
- două linguri pastă de roşii
- boia dulce de ardei
- 3-4 linguri ulei
- o legătură ceapă
Mod de preparare
Se pune o oală cu apă şi sare să fiarbă şi, după ce s-a spălat bine spanacul, se pune să fiarbă 20 de minute. După ce a fiert, se strecoară într-o sită şi se lasă să se scurgă de zeama în care a fiert. Se mai opreşte o cană de zeamă pentru sos. Separat, se alege orezul şi se trece prin câteva ape. Se spală şi se toacă ceapa, se pune într-o tigaie cu puţin ulei şi se lasă la călit câteva minute. Se adaugă orezul, sarea şi puţin piper şi apă şi se lasă să fiarbă.
Spre sfârşit, se adaugă spanacul şi se lasă să mai fiarbă câteva minute, apoi se bagă la cuptor. Pentru un aspect plăcut al mâncării de spanac cu orez, se aşază preparatul în forme şi se ornează cu pastă de roşii şi boia dulce de ardei.
Quiche cu spanac
Una dintre cele mai apreciate rețete cu spanac, potrivite ca aperitiv sau mic dejun, este quiche cu spanac.
Ingrediente
- o foaie de plăcintă necoaptă
- 150 g spanac (congelat sau proaspăt)
- o ceapă mică tocată
- 120 g cremă de brânză
- 100 g brânză rasă
- 4 ouă
- 240 ml lapte
- sare și piper după gust
Mod de preparare
Călește spanacul și ceapa până când ceapa devine aurie și translucidă, iar spanacul se înmoaie ușor.
Pune foaia de plăcintă în tavă. Pune crema de brânză pe foaia de plăcintă, în mod egal. Toarnă deasupra spanacul călit cu ceapă. Într-un bol, bate bine ouăle. Adaugă peste brânza rasă (de care vrei tu), laptele, sarea și piperul. Toarnă peste conținutul tăvii.
Dă la cuptor pentru 45-50 de minute (e posibil să fie nevoie să pui o folie de aluminiu deasupra, în ultimele 10-15 minute, ca să nu se ardă deasupra). Scoate din cuptor și lasă la răcit 10-15 minute înainte de servire
Clătite cu spanac
De asemenea, printre cel mai ușor de preparat rețete cu spanac de află și cea de clătite cu spanac.
Ingrediente
Clătite – 250 g făină, 500 ml lapte, o lingură de ulei, un praf sare, două ouă; ulei pentru uns tigaia;
Umplutură: spanac congelat, o ceapă, ulei
Mod de preparare
Piureul de spanac – se încinge uleiul în tigaie, se taie ceapa mărunt şi se căleşte. Apoi se adaugă spanacul şi se căleşte până se înmoaie. Se condimentează cu sare şi piper şi se lasă la răcit.
Clătitele – se pune făina într-un bol, se face o adâncitură în mijlocul ei şi se sparg ouăle. Se adaugă uleiul, sarea şi un pic de lapte. Se amestecă bine până se omogenizează, după care se adaugă restul de lapte, puţin câte puţin, până ce va căpăta consistenţa unei smântâni. Se unge tigaia cu puţin ulei, se încinge bine şi se toarnă cu un polonic aluatul.
Se întorc şi pe partea cealaltă şi apoi se aşază pe o farfurie. Fiecare clătită se umple apoi cu piureul de spanac și se împăturește.
Lasagna cu spanac
Lasagna cu spanac este un preparat deosebit, atât ca aspect, cât și ca gust, numărându-se printre cele mai îndrăgite rețete cu spanac.
Ingrediente
- 300 g paste lasagna
- 800 g spanac verde
- o ceapă
- 2-3 căţei de usturoi
- un morcov
- 3 linguri miez de roșii zdrobite
- 400 g bulion
- 200 g brânză riccotta/ urdă
- 50 ml vin alb
- 150 g cașcaval
- sare, piper, busuioc, oregano, nucșoară –
Mod de preparare
Se desfac foile de lasagna și se fierb conform instrucţiunilor de pe ambalaj.
Taie mărunt ceapa cu usturoiul şi călește-le în uleiul încins ușor în prealabil. Adaugă roşiile zdrobite şi morcovul ras. Amestecă ușor până se omogenizează. Combină bulionul şi vinul cu restul compoziţiei. Pune la fiert circa 10-12 minute, apoi condimentează după gust. Curăţă şi înăbuşă spanacul în apă fierbinte. Scurge-l, toacă-l mărunt şi amestecă-l cu brânză ricotta (sau cu urdă).
Unge un vas termorezistent cu ulei şi începe să “asamblezi” lasagna. Aşază în straturi un rând de paste, apoi spanac şi compoziţia cu roşii, apoi o altă foaie, peste care se pune caşcavalul feliat/ras. Repetă asta până se termină ingredientele.
Pune lasagna cu spanac la cuptor până când se rumeneşte deasupra şi scade zeama. Se serveşte caldă.
Ruladă cu spanac și brânză
Ingrediente
- 500 gr spanac;
- 300 gr cremă de brânză;
- 150 gr făină;
- 150 gr roșii uscate;
- 3 ouă;
- Un plic praf de copt;
- Sare, piper, mărar.
Mod de preparare
Separă albușurile de gălbenușuri. Bate albușurile cu un praf de sare până când devin spumă. Gălbenușurile amestecă-le cu o spatulă, apoi adaugă-le peste albușuri, ușor. Amestecă făina cu praful de copt, taie spanacul mărunt și încorporează totul, cu grijă peste amestecul de ouă.
Amestecă toate ingredientele până când se omogenizează compoziția. Într-o tavă pentru cuptor, pe care ai uns-o cu puțin ulei, pune foaie de copt și compoziția. Dă totul la cuptor pentru 10-15 minute, la 170 de grade, sau până când blatul se rumenește ușor.
Între timp, pregătește crema de brânză. Amestecă mărarul tocat mărunt cu crema de brânză și roșiile uscate tăiate mărunt. Asezonează după gust cu sare și piper.
Scoate blatul de spanac din cuptor și întinde-l pe blatul de lucru pe care ai pus o folie alimenară. Cu ajutorul unei spatule întinde crema de brânză peste aluat. Rulează ușor rulada și strânge cu folia alimentară astfel încât să stea rulada strânsă.
Pune rulada de spanac cu brânză la frigider peste noapte sau pentru minim 4 ore înainte de consum.
Spanac scăzut – rețeta pas cu pas
Ingrediente
- 700 gr spanac proaspăt;
- 500 ml lapte;
- 40 gr unt;
- 4 linguri făină;
- 3 linguri smântână;
- 3 căței de usturoi;
- 2 linguri ulei, sare, piper.
Mod de preparare
Spală spanacul. Pune o cratiță cu 3 litri de apă și o lingură de sare la fiert. Când apa clocotește, adaugă spanacul și scufundă-l pentru 2,3 minute, apoi lasă-l la stors. Toacă-l apoi mărunt.
Toacă usturoiul mărunt și pune-l într-o tigaie cu puțin ulei, la foc mic. Adaugă apoi și untul. Lasă usturoiul doar un minut pe foc, apoi ia-l. Când untul se topește, adaugă făina și amestecă rapid până când acesata începe să se omogenizeze cu untul. Adaugă apoi și laptele cald, treptat, amestecând continuu până când se leagă un sos.
Adaugă acum și spanacul tocat și încorporează bine toate ingredientele. Lasă să se gătească împreună pentru 5-7 minute, la foc mic. Dacă ți se pare că amestecul este prea gros, mai poți adăuga puțin lapte cald.
După acest timp, se adaugă și smântâna, se condimentează cu sare și piper, și se mai lasă pe foc pentru 2,3 minute. Spanacul cremos cu lapte se poate consuma imediat, simplu, sau cu un ou ochi moale deasupra.
Ciorbă de spanac
Ingrediente
- 500 gr spanac proaspăt;
- 3 morcovi, 2 cartofi;
- o bucată de țelină, o ceapă;
- Sare, ulei
- Bulion de roșii;
- Mărar verde.
Mod de preparare
Pune apă într-un vas încăpător, și lasă-o să fiarbă. Curăță spanacul de codițe și spală-l bine. Când apa ajunge în punctul de fierbere, adaugă spanacul și lasă-l pentru 2,3 minute, până când își micșorează volumim. Strecoară apoi spanacul și lasă-l să se răcorească, ulterior toacă-l mărunt.
Într-o oală încăpătoare pune 2 linguri de ulei și călește ceapa pe care ai tocat-o mărunt. După un minut, adaugă și morcovul și țelina pe care le ai dat pe răzătoare. Adaugă apă peste și lasă legumele să fiarbă pentru 5 minute. Pune ulterior și cartofii pe care i-ai tăiat în cubulețe mici.
Când cartofii sunt aproape fierți, pune și spanacul mărunțit și 2 linguri de bulion de roșii. Lasă să mai fiarbă pentru câteva minute, până când cartofii sunt fierți complet. Condimentează cu sare și piper, poți adăuga și zeamă de lămâie.
La final, când ciorba de spanac este gata, oprește focul și presară deasupra mărar verde.
Foto:123rf.com
Citește și: Rețete de mâncăruri cu urzici
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!