Cu lapte / VIDEO
Ingrediente: 1 litru de lapte, 200 g tăiței, un plic de zahăr vanilat, câteva linguri de zahăr tos, un praf de sare, scorțișoară.
Preparare: se fierbe laptele cu un praf de sare. Se adaugă zahărul vanilat, zahăr tos după gust, se amestecă până se dizolvă, iar când laptele dă în fiert, se pun și tăițeii și focul se dă la minimum. Se continuă amestecarea, ca să nu se lipească tăițeii sau să se prindă de cratiță. Se fierb cel mult 10 minute. După ce se iau de pe foc, se presară scorțișoară. Sunt buni și calzi, și reci.
Cu ciocolată și fructe
Ingrediente: 100 g tagliatelle cu ciocolată, dulceață de zmeură, câteva afine, înghețată de vanilie, coniac, mentă.
Preparare: tagliatellele se fierb al dente, se scurg bine și se așază pe farfurie. Se pune pe ele o linguriță sau două de dulceață zmeură, o cupă de înghețată, câteva afine, apoi se stropește totul cu puțin coniac și se decorează cu mentă proaspătă.
Cu pui și chia
Ingrediente: 400 g tăiței, 500 g piept de pui, 75 g unt, 3 lingurițe de ulei de măsline, o ceapă roșie, 100 g semințe de chia, boia dulce, cimbru uscat, sare.
Preparare: se fierb tăițeii, se scot într-o strecurătoare și se trec pe sub jet de apă rece. Se topește untul într-o tigaie și se călește în el ceapa tăiată rondele, până se înmoaie puțin. Între timp, se spală pieptul de pui, se taie cubulețe, se condimentează cu sare și boia și se prăjește în ulei, la foc potrivit. La jumătatea timpului de preparare, se adaugă chia. La final, se amestecă puiul cu tăițeii și cu ceapa, se adaugă cimbrul, se mai lasă un minut pe foc și apoi se servește.țete cu
Cu sos bolognese
Ingrediente: două linguri de ulei de măsline, o ceapă, un morcov, o rădăcină de țelină, un cățel de usturoi, 400 g carne de vită tocată, 200 ml vin roșu sec, 250 ml lapte, 400 g roșii cubulețe din conservă, o lingură de pastă de roșii, 400 g tagliatelle, sare și piper; pentru ornat (opțional) – busuioc și parmezan ras.
Preparare: se încinge uleiul într-o tigaie mare, se adaugă ceapa, morcovul, țelina și usturoiul tocate și se țin pe foc mic cam 10 minute, până se înmoaie, dar nu-și schimbă culoarea. Se adaugă carnea de vită și se ține pe foc până când își schimbă culoarea, amestecând cu o lingură de lemn. Se adaugă vinul, se lasă până se evaporă, apoi se pune laptele și se așteaptă până când se evaporă și acesta. Urmează în tigaie roșiile și pasta de roșii. Se condimentează cu sare și piper și se lasă să fiarbă sosul la foc mic cam 45 de minute. Pastele se fierb al dente în apă cu sare, se scurg și se pun într-un castron încălzit. Se toarnă sosul peste ele și se amestecă bine. Se servesc fierbinți, ornate cu busuioc și cu parmezan.
Supă de pui
Ingrediente: un piept de pui cu os și pieliță, două cepe medii, 3 morcovi, o rădăcină de păstârnac, o țelină, 300 g tăiței lați, două roșii, o legătură de pătrunjel, 100 g smântână, sare.
Preparare: se pune pieptul de pui la fiert în 4-5 litri de apă, cu un praf de sare, pentru aproximativ 40 de minute. Când apa clocotește, se dă focul mic, iar spuma formată se înlătură. Se curăță ceapa, morcovii, păstârnacul și țelina, se taie în bucăți mari, se pun în oală și se lasă să fiarbă până când furculița intră ușor în ele. Se strecoară, zeama se pune înapoi pe foc și se adaugă în ea tăițeii. După 5-6 minute, se adaugă carnea de pui curățată de pe os și tăiată bucățele, plus roșiile tăiate cubulețe. Se toarnă smântâna, se mai lasă supa pe foc 4-5 minute, apoi se presară pătrunjelul tocat și se potrivește de sare.
Supă de roșii
Ingrediente: o ceapă medie, un morcov, un ardei gras, o rădăcină de pătrunjel, un sfert de țelină, un cartof mare, 3 linguri de ulei, 1 litru de suc de roșii, 300 g tăiței, sare, pătrunjel.
Preparare: se curăță legumele, se taie bucăți și se pun la călit în puțin ulei (mai puțin cartoful). După ce s-au înmuiat, se toarnă apă călduță cât să le acopere și se lasă la fiert 20 de minute. Se sărează, se adaugă cartoful tăiat cubulețe și se mai lasă 10 minute pe foc, apoi se toarnă sucul de roșii, se completează cu apă până se ajunge la consistența dorită și se mai lasă la fiert 15 minute. Când a trecut sfertul de oră, se pun tăițeii și se mai lasă 15-20 minute. După ce se stinge focul, se adaugă pătrunjelul tocat.
Secretele unei căsnicii de lungă durată. Povestea unui cuplu care serbează 55 de ani împreună