Îngheţată de fistic/VIDEO

Ingrediente: 150 g fistic, 3/4 ceașcă zahăr, 2 cești de lapte, 1/2 linguriță esență de vanilie, 4 gălbenușuri, o ceașcă frișcă lichidă

Preparare: se decojește fisticul, se înlătură și coaja subțire maro ce acoperă miezul verde. Este de dorit ca fisticul să fie cât mai puțin sărat. Se măcină fin aproximativ 100 g de fistic împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr. Într-o oală cu fund dublu, se pune la foc mic laptele împreună cu pudra de fistic. Se amestecă continuu, iar când laptele începe să fiarbă se ia de pe foc. Într-un bol se mixează gălbenușurile cu restul de zahăr și esența de vanilie. Se va obține o cremă lipicioasă care se toarnă peste lapte. Se pune laptele din nou la foc mic și se amestecă continuu, aproximativ 10 minute, până ce compoziția devine o cremă moale. Crema astfel obținută se lasă la răcit 1 -2 ore. Peste crema rece se adaugă fisticul rămas, mărunțit și frișca lichidă. Se mixează până se obține o cremă subțire. Se toarnă în boluri și se pune înghețata la congelator.

Îngheţată de cafea

Ingrediente: 4 ouă, 200 g zahăr tos, o lingură esență de vanilie, 180 ml cafea espresso, 400 ml smântână pentru frișcă; decor-boabe de cafea și mentă

Preparare: se prepară cafeaua din 200 de ml apă și 4-5 linguri de cafea măcinată. După ce a fiert, se ia imediat de pe foc şi se acoperă vasul; după 15 minute se strecoară şi se păstrează cafeaua deoparte. Gălbenuşurile se pun împreună cu zahărul şi esenţa de vanilie într-un castron termorezistent şi se mixează cu mixerul la viteză mare până se albesc. Smântâna pentru frişcă se pune într-o crăticioară pe foc şi se înfierbântă până la punctul de fierbere. Imediat ce dă în clocot se toarnă smântâna peste gălbenuşuri. Se omogenizează cu grijă şi se transferă castronul deasupra unui vas cu apă care fierbe (bain-marie). Se amestecă în permanență până când crema se îngroaşă. Se ia deoparte de pe vasul cu apă clocotită şi se adaugă imediat cafeaua, omogenizând bine. Se lasă să se răcească bine crema, apoi se bagă la congelator, amestecând la fiecare 1-2 ore conţinutul pentru a preîntâmpina formarea cristalelor de gheaţă. Se servește decorată cu boabe de cafea și mentă.

Îngheţată de ceai verde

Ingrediente: 250 ml lapte, 150 g zahăr, un vârf de sare, 500 ml frișcă lichidă , 4 lingurițe pudră matcha (ceai verde), 6 gălbenușuri

Preparare: se încălzește laptele cu zahărul și sarea. Într-un alt vas se amestecă bine frișca lichidă și pulberea de matcha. Separat, se amestecă gălbenușurile. Se toarnă mixul călduț de lapte peste gălbenușuri, amestecând continuu, apoi se toarnă  înapoi în vas, la foc mediu, amestecând cu o spatulă din silicon, până se îngroașă. Se strecoară crema astfel obținută și se toarnă în vasul cu frișcă lichidă. Se amestecă foarte bine, până se obține o cremă omogenă. După ce s-a răcit se dă la congelator și se scoate după o oră, se bate cu mixerul și se pune din nou la congelator.

Citeşte şi: EXCLUSIV/ Confesiunile lui Petre Roman în dosarul Mineriadei: „Am dormit în sediul Guvernului, dar nu am știut că vin minerii”

Îngheţată de lămâie

Ingrediente: 4-5 lămâi, 450 g iaurt gras, 150 g zahăr pudră, 4 ouă, 1 vârf de cuțit de sare

Preparare: lămâile se storc până se obțin 200 ml zeamă. Iaurtul cu sucul de lămâie și 50 g zahăr se pun într-un castron și se mixează până devin cremoase apoi se adaugă și coaja rasă fin de la două lămâi. Acest amestec se pune la congelator pentru aproximativ o oră. Gălbenușurile se pun pe baie de aburi împreună cu două linguri de zahăr și se freacă până se îngroașă un pic. Albușurile de ou cu un vârf de cuțit sare și zahărul rămas se bat spumă. Gălbenușul bătut spumă pe baie de aburi se adaugă la compoziția formată din iaurt și lămâie apoi se adaugă și albușul bătut și se amestecă până se omogenizează compoziția. Această compoziție se dă din nou la congelator unde se lasă până îngheață. Se servește decorată cu felii de lămâie.

Îngheţată de nuci

Ingrediente: 150 g miez de nucă, 200 ml smântână pentru frișcă, 200 ml lapte, două gălbenușuri, un ou, 150 g zahăr, o lingură extract de vanilie; decor- sos caramel și miez de nucă

Preparare: se lasă să se înmoaie  miejii de nucă în apă cel puțin 1-2 ore. După ce s-au înmuiat bine, se scurg sâmburii de și se dau la blender, adăugând câte o lingură din apa în care s-au înmuiat, până se obține o compoziție fină ca textura unei paste. Smântâna pentru frișcă se amestecă cu laptele într-o crăticioară și se pun pe foc mediu. Separat, oul și gălbenușurile se omogenizează într-un castron cu zahărul și extractul de vanilie. Când laptele cu smântâna au dat în fiert, se toarnă treptat peste crema de ouă, amestecând continuu. Se adaugă pasta de nucă și se omogenizează cu grijă. Se toarnă crema înapoi în crăticioara în care s-a înfierbântat laptele cu smântâna și se înfierbântă pe foc mic, amestecând până se îngroașă. Atunci se ia imediat de pe foc. Crema de bază se răcește complet, apoi se dă la congelator, amestecând energic compoziția la fiecare 30 de minute. Se servește cu sos caramel și miez de nucă.

Îngheţată de fructe de pădure

Ingrediente: 600 g fructe de pădure (coacăze, zmeură, afine), 400 g frişcă naturală (din smântână pentru frișcă), zeamă de lămâie, 400 g iaurt (10% grăsime), două linguri cu miere, o păstaie de vanilie, decor: fructe de pădure, mentă

Preparare: smântâna se mixează până ce începe să îşi mărească volumul. Se adaugă două linguri cu zahăr, seminţele de vanilie şi se mixează la viteză mare până ce se îngroaşă. Pentru consistenţă se pot adaugă câteva picături de zeamă de lămâie. Se păstrează la rece minimum o oră. Fructele de pădure se pasează împreună cu iaurtul şi mierea. Se adaugă frişca rece şi se încorporează complet. Se dă vasul la frigider pentru două-trei ore, după care se scoate şi se mixează din nou îngheţata. Se pune apoi în cupe şi se păstrează la congelator până la servire. Se ornează cu fructe proaspete și mentă. 

Citește și:  Înghețată Oreo de casă – 3 ingrediente


Citeşte şi: EXCLUSIV/ Călătorii CFR care plătesc preț întreg le primesc la pachet, bonus. Gratuitatea care aduce mizerie și nesimțire

 
 

Urmărește-ne pe Google News