Saptamana aceasta: Vasile Niculescu din Bucuresti, Aleea Ilioara nr. 16, bl. M 32, ap. 81, sector 3
Stir cu ciuperci
Ingrediente: un kg stir, 500 g ciuperci, 3 linguri unt sau ulei, doua linguri cascaval afumat ras.
Mod de preparare: Se alege stirul, se spala in multe ape si se opareste in apa cu sare. Se scurge bine si apoi se pune intr-o cratita cu o lingura cu unt, amestecand usor. Ciupercile se feliaza si se inabusa in unt. Se amesteca stirul cu ciupercile, se adauga cascavalul ras, se pun intr-o cratita unsa cu unt, se presara cascaval deasupra si se da cateva minute la cuptor sa se rumeneasca. Se serveste cu hrean ras.
Salata de legume, cu ciuperci si peste
Ingrediente: 500 g ciuperci, 300 g cartofi, un morcov, o ceapa mica, o radacina patrunjel, o telina, 500 g peste alb fiert si taiat cubulete, 200 g castraveciori murati, 200 g gogosari murati, 100 g orez, o lingurita de mustar, 100 ml ulei, doua linguri otet sau zeama de lamaie, sare, piper, frunze patrunjel verde, frunze verzi de telina, masline.
Mod de preparare: Ciupercile se calesc in ulei cu ceapa tocata si se taie cubulete. Se pun intr-un castron impreuna cu cartoful, morcovul, patrunjelul fierte si taiate cuburi, plus cubuletele de peste. Separat se face o maioneza de orez (fara ou) – se freaca orezul bine fiert si racit cu ulei, apa rece, mustar si zeama de lamaie. Cand e gata se toarna zarzavatul taiat, o parte din castraveciori si gogosari cubulete, se amesteca si se lasa la o parte ca sa se imbibe cu maioneza. Se potriveste de sare si otet sau lamaie.
Moduri de servire:
1. In ardei. Se inlatura cotoarele si semintele si se umplu ardeii cu salata de legume si ciuperci si se servesc pe un platou decorat cu salata verde.
2. In rosii. Se capacesc rosiile, se scobesc, se presara inauntru sare si piper si se pun pe o farfurie, cu gura in jos sa se scurga. Se umplu rosiile cu salata si se asaza pe farfurie, pe un strat de salata verde.