Saptamana aceasta: Victoria Chelu din Alexandria, jud. Teleorman, str. Av. Colfescu nr. 75, bloc 354, ap. 20, sc. A, et. 4
Alivanca
Ingrediente: 400 g branza de vaci, 4 oua, 4 linguri malai, doua linguri faina, o lingura unt, o ceasca smantana.
Mod de preparare: Intr-un castron se freaca branza pana devine ca o crema. Se adauga pe rand ouale, malaiul, faina, smantana, untul si putina sare. Compozitia se amesteca bine si se toarna intr-o tava unsa, pe care s-au asternut foi de varza verde. Se da la cuptor la foc potrivit. Cand este gata se taie in bucati care se servesc fierbinti cu smantana proaspata.
Gogosi cu branza si smantana
Ingrediente: 50 g unt sau margarina, 125 g faina, 3 oua, 1 legatura patrunjel, 300 g branza cu smantana, 3 linguri smantana, doua linguri zeama lamaie, sare, 5 jumatati piersici (din compot, 1/8 l apa (0,125 g).
Mod de preparare: Se pun la fiert 1/8 l apa impreuna cu untul si sarea. La primele clocote adaugati faina dintr-o data si amestecati bine, apoi luati oala de pe foc. Se adauga ouale, pe rand, la compozitia inca fierbinte si se amesteca pana cand devine ca o pasta. Cu lingurita se formeaza 30 gogosi mici pe o hartie cerata pusa pe fondul unei tavi. Se tine la cuptor 25 minute. Imediat dupa ce le-ati scos din cuptor taiati gogosile pe orizontala si le lasati sa se raceasca. Intre timp, rupeti frunzele de patrunjel. Branza o amestecati cu smantana, zeama de lamaie, sare si piper. Taiati piersicile in cate 6 felii si asezati cate o felie de piersica si o frunza de patrunjel pe partea de jos a gogosilor. Deasupra puneti crema de branza, presarati putin piper si le asezati capacelele.