Saptamana aceasta: Victoria Chelu din Alexandria, judetul Teleorman, str. Av. Colfescu nr. 75, bloc 354,
ap. 20
Salata de mere
Ingrediente: 6 mere, 50 g alune zdrobite, 50 g nuci prajite la cuptor si rupte bucatele, 100 g zahar, o jumatate de ceasca de lapte, zeama si coaja rasa de la o lamaie, frisca.
Mod de preparare: se curata merele de coaja si se taie cubulete (se pot folosi si mere coapte la cuptor). Se amesteca apoi cu nucile, alunele, zeama si coaja de lamaie. Se toarna peste fructe zaharul topit in lapte si se amesteca. Se pune salata in cupe si se serveste garnisita cu frisca sau cu cateva fructe.
Prune cu orez
Ingrediente: o ceasca orez, 5 cesti apa, doua linguri zahar, 400 g prune, putina sare.
Mod de preparare: se pun prunele la fiert in putina apa in care se adauga zaharul ars si stins cu doua linguri de apa. Se amesteca apoi prunele cu orezul spalat si inmuiat. Se toarna restul de apa si se da la cuptor pana fierbe orezul si scade apa. Se serveste rece.
Ciuperci cu maioneza
Ingrediente: 500 g ciuperci proaspete sau conservate, 300 g maioneza, 6 catei usturoi, patrunjel taiat fin, sare.
Mod de preparare: se curata si se fierb ciupercile. Se taie in bucati potrivite, apoi se presara sare peste ele. Se freaca bine, apoi se adauga maioneza, ustu-roiul pisat fin si se asaza in castron. Se orneaza cu salata verde si patrunjel tocat fin.
Ciuperci la tava
Ingrediente: 700 g ciuperci, 3 linguri unt, doua linguri ulei, o jumatate de lamaie, piper, sare dupa gust, patrunjel tocat fin.
Mod de preparare: ciupercile se spala si li se taie coditele in doua pe lungime. Se topeste untul intr-o tava, se pune uleiul, peste care se adauga ciupercile. Se presara cu piper si se dau la cuptor. Se lasa 20-25 minute, dupa care se scot si se asaza pe un platou. Se toarna deasupra zeama de lamaie si se presara patrunjel verde tocat.