Salata de castraveti cu smantana
Ingrediente: 3 castraveti, 2 linguri ulei, 1/2 ceasca smantana, 4-5 catei de usturoi, sare, piper, otet
Preparare: Castravetii curatati de coaja se taie feliute, se presara cu sare si se lasa 10-15 minute, apoi se scurg putin si se asaza in salatiera. Se piseaza usturoiul, se amesteca cu castravetii, cu sare, piper, ulei, otet si smantana.
(Reteta a fost trimisa de Dedeu Vaselina, Giurgiu, Piata 1848, bl. 32, ap. 8)
Salata de dovlecei cu maioneza
Ingrediente: 2-3 dovlecei, 2 cartofi, 2 morcovi, patrunjel verde, rosii pentru garnitura, 1 pahar ulei, 3 oua, zeama de lamaie.
Preparare: Se fierb dovleceii, li se indeparteaza semintele, apoi se taie felioare. Cartofii fierti in coaja se curata si se taie cuburi, morcovii se fierb si se taie cuburi mici. Se amesteca toate cu maioneza facuta din 3 oua, un pahar de ulei si zeama de lamaie, dupa gust. Se asaza salata in salatiera si deasupra se pun felii de rosii, iar peste rosii cate o frunzulita de patrunjel.
(Reteta a fost trimisa de Dedeu Vaselina, Giurgiu, Piata 1848, bl. 32, ap. 8)
Salata de sfecla
Ingrediente: 3-4 sfecle rosii mici, lunguiete, 100 g smantana, o lingura mustar, 1 hrean mic, zeama de la o lamaie, 3 oua, piper, sare.
Preparare: Sfecla se coace in cuptor sau se fierbe, se curata si se taie fasii ca taieteii. Din smantana, mustar, zeama de lamaie, sare si piper se prepara un sos. Se curata si se rade hreanul. Se fierb ouale rascoapte. Se asaza sfecla, amestecata cu hrean ras intr-o salatiera si peste ea se toarna sosul. Se garniseste cu felii de oua si se presara hrean ras.
(Reteta a fost trimisa de Dedeu Vaselina, Giurgiu, Piata 1848, bl. 32, sc. A, et. 2, ap. 8)