Sarmalute in foi de stevie cu smantana
a. Cu carne. Compozitia e cea obisnuita de sarmale
b. Fara carne. o ceapa, un pahar orez, o lingura stafide, o lingura nuci macinate, o lingura Delikat (sau Vegeta), 4-5 linguri ulei, frunze de stevie, doua linguri bulion, sare, o legatura marar, 200 ml smantana, o lingurita zahar.
Ceapa tocata marunt se caleste putin, se adauga orezul si se stinge cu o cantitate de apa cat sa acopere de doua ori orezul. Se adauga stafidele, nucile, delikatul si se fierbe pe foc mic. Se imbraca sarmalute in foi mai mari de stevie si se asaza intr-o cratita cu putin ulei. Peste sarmalute se pune bulionul subtiat cu apa si amestecat cu sare, zahar si marar fin tocat. Se completeaza cu apa cat sa acopere sarmalele si se da cratita la cuptor cu foc foarte mic, circa 35 de minute, daca sunt cu carne si circa 20 de minute, daca sunt cu orez.
Se servesc fierbinti cu mamaliguta si smantana.
TRUCURI:
1. Cand e fiert, orezul se acopera cu capac si un prosop gros si se stinge focul. Se lasa sa se raceasca asa, astfel el se alege „bob cu bob”, ramanand in acelasi timp legat.
2. Nervura groasa a frunzei de stevie se zdrobeste pe spate, ruland peste ea o sticla sau un pahar. In felul acesta frunza nu se rupe, iar nervura se inmoaie la fiert.
3. Nucile macinate dau o savoare deosebita pilafului si pentru a fi mai gustoase, se dau prin masina de tocat carne.