Branza de soia
Ingrediente: 1 kg soia, sare, condimente
Mod de preparare: Soia se inmoaie de seara pana dimineata, se scurge bine si se da prin masina de tocat carne sau se paseaza cu mixerul. Peste soia zdrobita se pune apa cat sa o acopere, iar dupa cateva minute se strecoara si se obtin doua subproduse: lapte si casul de soia. Laptele de soia se fierbe cel putin 20 de minute, se sareaza dupa gust. Se amesteca tot timpul perioadei de fierbere, ca sa nu se prinda. Dupa 15 minute se ia laptele de pe foc si se adauga zeama de la 5 lamai. Se pune din nou la foc si se lasa sa fiarba pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se lasa putin sa se raceasca si se stoarce branza printr-un tifon, de pe o zi pe alta. Casul obtinut la prima strecurare il folositi la: chiftele, sarmale, placinta, mititei, drob.
(reteta a fost trimisa de Irena Csiszer, str. M. Viteazul 6, Medias, jud. Sibiu)
Colacei iepurasi de Pasti
Ingrediente pentru 12 iepurasi: 500 g faina, 1 plic drojdie uscata, 100 g zahar, 200 ml lapte cald, doua oua, 1/2 lingurita sare, 100 g unt, stafide, un galbenus de ou, 12 oua fierte si vopsite
Mod de preparare: Amestecati faina, drojdia, zaharul, laptele cald, ouale si untul taiat bucatele. Framantati bine coca si lasati-o sa dospeasca cam 30 de minute. Framantati coca si impartiti-o in 12 bilute, din care formati colacei in forma de iepurasi. Puneti-le stafide in loc de ochisori. Lasati coca sa mai dospeasca 20 de minute. Incalziti cuptorul la 180Þ. Iepurasii se ung cu galbenus de ou batut. Introduceti iepurasii in cuptorul incins pentru 30 de minute. Scoateti colaceii de la cuptor, lasati-i sa se raceasca si asezati in mijlocul lor cate un ou fiert si vopsit.
(reteta a fost trimisa de Victoria Chelu, str. Av. Colfescu nr. 75, bl. 354, ap. 20, sc. A, et. 4, Alexandria, jud. Teleorman)