Ardei umpluti cu soia
Ingrediente: Un pachet de soia granule, 250 g orez, 2 cepe mari, 15 ardei micuti, o cutie de rosii in bulion, o lingurita de vegeta, sare, piper, patrunjel verde.
Mod de preparare: Se inmoaie soia conform instructiunilor de pe pachet. Ceapa se caleste in putin ulei, se adauga si orezul spalat si inmuiat, o lingurita de vegeta sau delikat si putina apa. Se lasa sa se umfle orezul si sa se lege toata compozitia. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca si se amesteca cu soia granule, verdeata, sare si piper. Se umplu ardeii, se asaza in tava, iar peste ei se toarna un sos din ceapa, rosii si verdeata. Se baga la cuptor pentru o ora, la foc potrivit.
Ficat in aspic
Ingrediente: 2 ficati de gasca (500 g), 3 linguri de coniac, 2 rasol de vitel, 2 cepe, 3-4 cuisoare, 2 morcovi, 2 fire de praz, patrunjel verde, 2 bulbi de usturoi, sare, piper, 5-6 foi de gelatina instant.
Mod de preparare: Se curata cu un cutit subtire si bine ascutit ficatul. Se da cu putina sare si piper, se pune intr-un vas, se stropeste cu coniac si se lasa la marinat, in frigider. intr-un vas mare se pune la fiert rasolul de vitel, se spumuieste si se adauga apoi morcovul, ceapa intreaga in care ati infipt cuisoarele, prazul curatat (numai partea alba), verdeturile. Vasul se lasa descoperit sa clocoteasca o ora. Separat, puneti intr-un saculet din panza curat cei doi ficati de gasca. Umpleti un vas cu apa si cand clocoteste puneti saculetul. Ficatul se fierbe 25 de minute. Gelatina instant se amesteca cu o cana de apa rece ramasa de la fierberea ficatului si se toarna peste ficatul fiert, intr-un vas de Jena, astfel incat sa-l acopere. Se tine la frigider timp de o ora.