Ochiuri in cuib
Ingrediente: 0,5 kg cartofi, 6 oua, 150 g unt, 200 ml lapte, 100 g telemea, sare.
Mod de preparare: Din cartofi se prepara un piure in care se adauga 75 g unt, laptele fierbinte, 50 g telemea rasa. Se tapeteaza o tava cu unt si se intinde piureul ca un blat. Cu o lingura, se fac sase adancituri in piure ca niste cuiburi, in care se pune cate un ou crud. Se stropeste totul cu restul de unt topit, se presara restul de branza rasa si se da la cuptor pana cand ouale sunt coapte. Se servesc calde, cu diferite salate.
Mancare de dovlecel ras
Ingrediente: 1 kg dovlecei, 100 g ulei, 200 g rosii, 50 g faina, 300 ml supa de zarzavat, sare, otet, 1 legatura ma-rar.
Mod de preparare: Dovleceii se curata de coaja, se rad prin razatoarea mare, se sareaza si se amesteca cu doua linguri de otet. Dupa doua ore se storc de zeama. In uleiul incins se rumeneste faina, se adauga dovlecii amestecand usor si se toarna peste ei supa de zarzavat. Se pun rosiile taiate felii si se lasa sa fiarba incet, fara sa se amestece cu lingura. Se potriveste de sare. Inainte de a servi, se adauga mararul tocat marunt.
Desert cu mere
Ingrediente: 600 g mere, 3 chifle de cereale, 3/4 pahar zahar tos, 3 linguri ulei, 3 oua, putin unt, 2 1/2 pahar lapte, zahar vanilat, scortisoara dupa gust.
Mod de preparare: Chiflele se taie in discuri cu grosimea de 5 cm, se asaza una langa alta pe o tava unsa cu unt, iar deasupra se pun felii de mere, presarate cu zahar tos si praf de scortisoara. Se pune tava in cuptorul incalzit moderat si se lasa cateva minute. Apoi se toarna deasupra un amestec preparat din ouale batute bine, lapte si vanilie. Se lasa in continuare in cuptor pana la formarea unei cruste aurii. Se serveste rece. Cine doreste poate orna cu frisca.
(retete trimise de Victoria Chelu, str. Av. Colfescu nr. 75, bloc 354, ap. 20, sc. A, et. 4, Alexandria, jud. Teleorman)