La inceputul acestei saptamani, am intrat in postul Pastelui. Daca v-ati decis sa respectati perioada postului si sa nu mancati “de dulce”, noi va propunem cateva retete culinare speciale. Vestitul bucatar Gheorg, de la care le-am aflat, ne-a garantat ca aceste mancaruri sunt la fel de gustoase ca si cele pe baza de carne.
Tocanita greceasca
Se taie marunt doua cepe potrivite si 4-5 catei de usturoi, se inabusa in 50 ml ulei si 50 ml apa. Se adauga sare pentru a grabi inabusirea, apoi se pun circa 200 grame vinete (miez) taiate cubulete, se inabusa, se adauga rosii in bulion, ardei iute si se fierb circa cinci minute. La final, se adauga patrunjel verde taiat marunt. Pentru un gust deosebit, se pot pune si 50 ml vin alb demisec.
Crochete de ciuperci
Se pun la foc 100 ml ulei si 200 ml apa, iar cand dau in clocot, se adauga 200 g faina si se amesteca pana se incorporeaza faina. Dupa ce s-a racit putin, se adauga aproximativ 100 ml apa si se amesteca pana se omogenizeaza. Se pun 300 g ciuperci taiate marunt, se da forma rotunda de perisoara, se trec prin pesmet. Se prajesc in ulei incins.
Orez salbatic
Spalati si fierbeti in apa cu sare 300 g orez salbatic (orez brun amestecat cu orez alb). Separat, se fierbe morcovul (100 g) taiat rondele. Se scurge orezul de apa, se pune in tigaie cu 100 g margarina, se pun morcov si ciuperci. Se stropeste cu 50 ml vin alb demisec.
Lasagna cu vinete
Aveti nevoie de sapte pachete foi lasagna, patru vinete, doua cepe, doi-trei catei usturoi, un litru suc de rosii si doua rosii proaspete, ciuperci, sare, piper, verdeata dupa gust.
Se coc vinetele, se curata si se toaca, apoi se toaca ceapa, usturoiul si ciupercile marunt. Se amesteca ingredientele, se unge tava cu ulei si se umplu foile. Deasupra se pun sucul de rosii si rosiile taiate felii si se introduce tava la cuptor 50 minute, la foc potrivit. La final, se presara deasupra patrunjel fin tocat.