Rețete delicioase cu roșii
Tocană/VIDEO
Ingrediente: 6 pulpe de pui, 2 căței de usturoi, o crenguță de cimbru, o lingură cu vârf de pastă de roșii, o lingură de pătrunjel tocat, sare, piper, 2-3 linguri de ulei, 200-400 ml apă caldă.
Preparare: se pune carnea la fiert cu puțină sare. După ce a fiert se pune într-un bol. Într-o tigaie înaltă se pregătește sosul. Se pune tigaia la încins, se adaugă uleiul și pasta de roșii. După două minute se pun carnea, cimbrul, cățeii de usturoi tăiați și apa cât să acopere carnea. Se lasă totul să se înăbușe 25-30 minute la foc potrivit, până scade sosul la jumătate. După ce se stinge focul, se drege de sare și piper și se adaugă pătrunjelul tocat. Dacă-ți place mâncarea picantă, poți adăuga câteva feliuțe de ardei iute roșu.
Bruschete
Ingrediente: o baghetă, 150 g brânză feta, 2-3 roșii, ulei de măsline, 2 căței de usturoi, câteva frunzulițe de busuioc proaspăt, sare, piper alb.
Preparare: se taie bagheta în felii, care se stropesc cu puțin ulei de măsline și se rumenesc în cuptor. Se curăță roșiile de semințe, se taie cubulețe, se pun într-un castron, se adaugă brânza tăiată cubulețe, se condimentează cu sare și piper și se amestecă ușor. Se scoate pâinea din cuptor și se freacă fiecare felie cu usturoi. Se pune amestecul de brânză, măsline și roșii pe feliile de pâine. Se decorează cu frunzulițe de busuioc.
Tortellini
Ingrediente: o pungă de tortellini, câteva roșii cherry, 4-5 căței de usturoi, busuioc, piper, sare, ulei de măsline, puțin parmezan ras.
Preparare: se pun două linguri de ulei de măsline la încins în care se adaugă usturoiul tăiat feliuțe și se lasă până devine auriu. Apoi se scoate din tigaie și se pun roșiile tăiate în două. Se lasă câteva minute la foc mic și se adaugă condimentele după gust. Se fierb pastele umplute conform indicațiilor de pe ambalaj, se scurg și se pun în farfurii, apoi se adaugă roșiile, parmezanul și frunzele de busuioc.
Supă-cremă
Ingrediente: 3 cartofi, două cepe mici, o rădăcină de pătrunjel, o țelină rădăcină și frunze, un ardei gras verde, un gogoșar, sare, un dovlecel, un păstârnac, piper, două lingurite ulei de măsline, 2 căței de usturoi, 500 g roșii sau suc de roșii; pentru servit – pătrunjel și smântână.
Preparare: toate legumele și zarzavaturile se curăță și se spală, se taie în jumătăți și se pun în oală la fiert cu sarea și uleiul, iar oala se acoperă cu un capac. Roșiile se opăresc, se decojesc și se zdrobesc cu mixerul sau se dau pe răzătoare. Se verifică apoi cu o furculiță dacă s-au fiert toate legumele, se scot din zeamă și se zdrobesc cu blenderul până capătă consistența unui piure fin. Apoi se amestecă din nou cu zeama. Se adaugă și sucul de roșii și se pune la fiert să mai dea în câteva clocote. Se potrivește cu sare după gust și se servește cu smântână și pătrunjel.
Umplute
Ingrediente: 6 roșii mari, 100 g orez, două cepe, două linguri de ulei, o linguriță de făină, sare, zahăr, piper, pătrunjel
Preparare: se taie partea capacele roșiilor, se scobesc (se pune deoparte miezul) și se lasă să se scurgă, cu scobitura în jos. Se curăță și se toacă o ceapă și se rumenește într-o tigaie încăpătoare. Se spală și se usucă orezul, apoi se adaugă peste ceapa din tigaie, amestecând cu o lingură până se rumenește. Se adaugă apoi puțină apă ca să se înmoaie. Se ia tigaia de pe foc, se adaugă sare, piper și pătrunjel tocat. Se umplu roșiile cu această compoziție și se așază într-o cratiță. Se face sosul. Se toacă mărunt o ceapă și se călește, se adaugă făina, se toarnă miezul roșiilor puțin zahăr, sare și piper. Se toarnă sosul peste roșii, se dă cratița la cuptor și se lasă mâncarea să fiarbă până scade sosul, la foc potrivit. Se pot consuma calde sau reci.
De ce e bine să mânânci roșii
- 100 g de roșii asigură 40% din necesarul zilnic de vitamina C, 15% din doza zilnică de vitamina A, 8% din cantitatea de potasiu si 10% din cantitatea recomandată de fier.
- Conțin licopen, substanța care le dă culoarea roșie și care este un antioxidant excelent. Licopenul neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi și este un puternic inhibator pentru celulele canceroase pulmonare, mamare sau endometriale.
- Specialiștii susțin că un consum de peste doua kilograme de roșii pe săptămână reduce cu 60% riscul de a dezvolta cancer rectal sau stomacal.
- Protejează inima, prin conținutul de potasiu, niacină, vitamina B6 și acid folic. Niacina (vitamina B3 sau vitamina PP) este bună pentru a ține în frâu colesterol. O dietă bogată în potasiu reduce tensiunea arterială și riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.
Sunt bune și crude, și preparate termic
Roșiile nu numai că-și păstrează beneficiile dacă sunt gătite, ba chiar se eliberează, prin preparare termică, mai multe substanțe benefice aflate în coajă. De asemenea, roșiile la conservă, sucul, sosul sau ketchup-ul (cel fără aditivi) păstrează nealterate toate substanțele nutritive din tomate, inclusiv licopenul.
Ce soi alegi?
Tomatele tip-cireșe sunt cele mai dulci si sunt delicioase în salate, paste sau la pizza. Tomatele tip ciorchine au o aromă distinctă când sunt bine coapte, care iese si mai mult în evidență când sunt tăiate felii, stropite cu ulei de măsline și presarate cu busuioc proaspăt tocat. Tomatele-prună sunt specifice bucătăriei italiene. Sunt cărnoase și au foarte puține semințe. Roșiile inimă de bou sunt foarte cărnoase și au pielița subțire. Sunt perfecte în salate și pentru suc.
- Daca vrei sa ai camara plina, invata sa faci bulion de rosii si suc de rosii!
Citește și: Quiche cu roșii cherry – Gătește cu noi rețete delicioase!