Cantitati
l 4 cepe mari
l 150 grame masline fara samburi
l 100 grame nuci
l 200 grame ciuperci
l 2 morcovi
l o telina
l 6 linguri de ulei
l doua linguri pasta tomate
l sare, piper
Se scoate miezul cepei si se opareste 5 minute in apa. Legumele se taie julien, se inabusa in ulei si apa (7-8 minute). Se umple ceapa cu amestecul si se pune 15 minute la cuptor. Se adauga pasta de tomate dizolvata si se mai lasa inca 10 minute la cuptor.
Dovlecei cu masline
Cantitati
l dovlecei
l un ardei gras
l doua rosii
l o ceapa
l 100 g ciuperci taiate felii
l 100 g masline fara samburi
l o legatura marar taiat marunt
l cimbru
l 100 g pasta de tomate dizolvata
l sare, piper, faina
Se taie dovleceii (felii de 1 cm grosime), se trec prin faina si se prajesc in putin ulei. Ardeiul gras se taie cubulete, ceapa se taie marunt si rosiile felii. Se unge tava, se asaza ardeiul gras, ceapa, ciupercile, maslinele. Apoi se adauga pasta de tomate, se condimenteaza, se lasa 25 minute la cuptor. Cand se scoate de la cuptor se presara mararul taiat.
Rulouri de vinete cu legume
Cantitati
l 4 vinete
l 2 morcovi
l o telina
l o ceapa taiata marunt
l 2 ardei grasi taiati in fasii subtiri
l 400 ml suc de rosii
l 4 linguri ulei de masline
l 5 catei de usturoi zdrobiti
l 100 g ciuperci
l 200 g masline fara samburi
l o foaie dafin, sare, piper
Se taie vinetele felii pe lung, se condimenteaza, se introduc la cuptor 5 minute intr-o tava unsa. Legumele se inabusa in putina apa cu ulei 7-8 minute si se condimenteaza. Feliile de vinete se umplu cu compozitia, apoi se ruleaza, se adauga pasta de tomate, se introduc la cuptor timp de 10 minute.
Telina cu ciuperci si masline
Cantitati
l 2 teline taiate cuburi
l o ceapa taiata marunt
l 200 g masline fara samburi
l 200 g ciuperci taiate felii
l o lingura faina
l o ceasca de vin
l 150 ml suc de rosii
l 1ź2 lamaie
l o lingurita zahar
l o foaie de dafin
l sare si piper
Telina se prajeste in putin ulei, se adauga ceapa, maslinele, ciupercile si se inabusa timp de 8-10 minute. Se adauga faina dizolvata in apa, sucul de rosii, zaharul si condimentele. Se fierbe aproximativ 20 minute la foc mic, apoi se adauga vinul, dupa care se mai da un clocot. Se serveste rece sau cald, cu lamaie.
Sarmale de post cu varza
Ingrediente: 1 kg varza acra, 200 ml ulei, 150 g ceapa, 200 g orez, 100 g bulion, 500 g rosii, 100 g stafide, 10 g sare, 2 g piper
Mod de preparare: in uleiul bine incins se pune ceapa taiata pestisori, se inmoaie si se adauga orezul curatat si spalat. Dupa ce orezul s-a albit se presara sarea, piperul, stafidele si se toarna bulionul (75 g). Foile de varza acra curatate de cotor si de nervurile mai groase, se umplu cu compozitia de mai sus. Se asaza pe fundul cratitei o foaie de varza, dupa care un strat de varza tocata, unul de sarmale tepene, unul de rosii taiate rondele, iarasi varza, sarmale, rosii, adaugandu-se deasupra supa de zarzavat sau apa, ulei fierbinte si restul de bulion. Se da la cuptor doua ore si se servesc reci.