Madlene /VIDEO

Ingrediente: 3 ouă mari, 130 g zahăr, 220 g făină, 100 g unt topit și răcit, 25 ml zeamă de lămâie și portocală, o linguriță cu vârf de praf de copt, un plic de zahăr vanilat, o fiolă de esență de vanilie, un vârf de cuțit de sare, unt pentru uns formele și zahăr pudră pentru decor.

Preparare: se bat ouăle cu un praf de sare, cu zahărul și zahărul vanilat până devin pufoase și se topește zahărul. Se adaugă untul topit rece, apoi sucul de lămâie și de portocală, esența de vanilie, iar la sfârșit, făina amestecată cu praful de copt. Se pune compoziția în formele de madlene unse cu unt și se coc 8-10 minute la 200 grade, în cuptorul preîncălzit. După ce se răcesc, se pudrează cu zahăr.

 

 

Chec marmorat cu glazură de ciocolată

Ingrediente: 175 g unt, 175 g zahăr tos, 3 ouă, 125 g făină, 50 g migdale măcinate, un plic de praf de copt (10 g), coaja rasă de la o portocală, două linguri de cacao, o lingură de brandy/coniac; pentru glazură – 150 g ciocolată neagră (75% cacao), 50 g unt.

Preparare: se bate untul moale (la temperatura camerei) cu zahărul, apoi se adaugă, pe rând, ouăle și se mixează foarte bine după fiecare. Se încorporează și făina, praful de copt, coaja de portocală și coniacul. Se amestecă totul bine și se împarte aluatul în două. În jumătate se încorporează migdalele măcinate, iar

în cealaltă, cacaua. Se pune în tava de chec tapetată cu unt și făină întâi aluatul cu cacao, apoi se toarnă aluatul cu migdale. Cu ajutorul unei scobitori sau a unei țepușe de frigărui se fac valuri în aluat, ca să se marmoreze. Se bagă tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius pentru 45 de minute. Checul se scoate din tavă abia după ce s-a răcit. Se topesc la bain-marie ciocolata și untul, se lasă să se întărească puțin, apoi se îmbracă în această glazură checul și se dă la frigider.

Aperitiv cu creveți

Ingrediente: 400 g creveți (proaspeți sau congelați), 200 g maioneză, o linguriță de coniac, o linguriță de zeamă de lămâie, sare și piper după gust (sau sos Tabasco), pătrunjel.

Preparare: dacă se folosesc creveți proaspeți, se curăță bine și se clătesc sub jet de apă rece. Se păstrează 12 bucăți cu codiță pentru decor, iar restul se pun într-un vas cu apă care clocotește și se lasă maximum două minute. Dacă sunt congelați, se pun direct în apa care clocotește și, din momentul în care apa a dat în fiert, se lasă doar un minut. Se pun la scurs într-o sită și se lasă până se răcesc complet. Între timp se prepară sosul: se amestecă maioneza cu coniacul, zeama de lămâie, sare și piper după gust. Se toacă apoi creveții și se încorporează în sos. Se împarte compoziție în 6 păhărele sau cupe și se decorează cu creveții cu codiță și cu pătrunjel tocat. Se țin la rece până în momentul servirii.

 

Prăjitură cu lămâie

Ingrediente: 200 g unt, 150 g zahăr tos, un plic de zahăr vanilat, un vârf de cuțit de sare, 3 ouă, două lămâi, 250 g făină, un plic de praf de copt, 150 g zahăr pudră.

Preparare: se bate bine untul (la temperatura camerei) și se încorporează treptat în el zahărul tos, vanilia, sarea și ouăle. Se adaugă apoi coaja rasă și sucul unei lămâi. La final, se încorporează făina cernută și praful de copt. Se toarnă aluatul într-o tavî unsă cu unt și se bagă în cuptorul preîncălzit pentru 20 de minute, la 200 de grade Celsius. Sucul celei de-a doua lămâi se amestecă bine cu zahărul pudră, iar cu glazura obținută se unge prăjitura cât este caldă. Se taie însă abia după ce se răcește.

Aperitiv cu rodie

Ingrediente: două rodii, 4-5 cartofi, o țelină, o rădăcină de pătrunjel, 2 morcovi, două linguri de boabe de porumb, un piept de pui, 100-150 g maioneză, sare, un ou fiert tare.

Preparare: se curăță cartofii și se pun la fiert în apă cu un praf de sare. Separat, se curăță țelina, rădăcina de pătrunjel și morcovii. Se spală bine toate legumele, după care se pune la fiert. Într-un alt vas se pune la fiert și pieptul de pui în apă cu sare. După ce a fiert, se taie cubulețe și se pune într-un castron. Legumele se taie și ele cubulețe după ce s-au răcit. Jumătate din maioneză se amestecă cu pieptul de pui și jumătate cu legumele cubulețe și cu porumbul. Se pregătește un platou. Se pun legumele și puiul în straturi, iar deasupra, oul fiert tăiat cubulețe. Se ornează cu sâmburi de rodie și se dă la rece cel puțin o oră.

Minitarte cu ciuperci

Ingrediente: pentru aluat – 100 g unt, 250 g făină, sare, două ouă, două linguri de smântână; pentru umplutură – 300 g ciuperci proaspete, 3 cepe medii, ulei, sare, piper, 200 g cașcaval, 100 g mozzarella, o legătură de pătrunjel și una de mărar.

Preparare: se amestecă toate ingredientele pentru aluat până se formează o cocă destul de tare, care se pune la frigider pentru 30 de minute. Între timp, se pregătește umplutura. Ciupercile curățate, spălate și scurse se taie în bucăți potrivite și se pun la călit în ulei, împreună cu ceapa. Se pun sare și piper după gust, iar după ce se oprește focul, se adaugă verdeața tocată (se oprește puțin mărar pentru decor) și se amestecă. Se iau bucățele mici din aluat și se tapetează formele de tarte, apoi se umplu cu compoziția de ciuperci. Se presară cașcaval și mozzarella rase  și se bagă la cuptor pentru vreo 40 de minute. Se pot servi și calde, și reci, ornate cu mărar.


EXCLUSIV/ Hadad, cheful care nu suportă dulciurile și nu gustă pâinea. ”Românilor le lipsește …răbdarea”

 
 

Urmărește-ne pe Google News