Jeleu de zmeură / VIDEO
Ingrediente: o jumătate de cană de apă rece, două plicuri de gelatină, 3 căni și jumătate de suc de zmeură, două linguri de zahăr, zmeură proaspătă, mentă proaspătă.
Preparare: se dizolvă gelatina în apă rece și se lasă cam 3 minute. Între timp, se amestecă sucul cu zahărul într-o cratiță și fierbe la flacără iute până se leagă. Se toarnă peste gelatină și se amestecă. Se adaugă o mână, două de zmeură și se dă la frigider să se închege (minimum 3 ore); apoi, se răstoarnă pe o farfurie și se decorează cu zmeură și frunze de mentă.
Aripioare picante
Ingrediente: 700 g aripioare de pui, 2-3 linguri de ulei, o linguriță de praf de usturoi, o linguriță de pudră de curry, sare, piper, o linguriță boia iute; pentru servit – ardei iute, salată creață roșie, busuioc.
Preparare: se spală aripioarele, se șterg cu șervete absorbante, apoi se pun peste ele uleiul, boiaua, praful de usturoi, curry, sare, piper și se amestecă bine, pentru ca fiecare bucată să fie acoperită de sos. Se lasă 15-20 de minute la rece, acoperite cu o folie, după care se dau la cuptor, la 200 de grade, cam 35-50 de minute, până se rumenesc. Se servesc pe frunze de salată, cu ardei iute și busuioc.
Borș de sfeclă
Ingrediente: 600 g sfeclă roșie, 500 ml supă concentrată de legume, 300 ml lapte bătut, 150 ml iaurt gras, o lingură de zahăr, o lingură de suc de lămâie, 2-3 ouă, sare, piper.
Preparare: se spală și se curăță sfecla de coajă, apoi se dă pe răzătoarea mare, se transferă într-o oală, se acoperă cu apă și se fierbe la foc mic până se înmoaie. Se adaugă supa, zahărul, sarea și piperul, se ia de pe foc și se lasă să se răcească. Separat, se pun ouăle la fiert. Se fierb tari și se răcesc sub jet de apă rece. Supa răcită se paseză cu blenderul și se amestecă apoi cu laptele bătut, iaurtul și zeama de lămâie. Se potrivește de sare și piper, se toarnă în castroane și se servește cu ouăle fierte tăiate în jumătăți.
Omletă cu vinete, ardei și roșii
Ingrediente: o vânătă mică, un ardei, o ceapă roșie, 5-6 roșii cherry, 4 ouă, sare, piper, două linguri de ulei, pătrunjel.
Preparare: se spală vânăta și se taie în felii groase. Se curăță ceapa, roșiile și ardeii și se taie felii sau jumătăți. Într-o tigaie mai înaltă se călește ceapa în ulei, apoi se adaugă, pe rând, vânăta, ardeiul și roșiile. Se călesc cam 10 minute, după care se pun și ouăle bătute. Se sărează și se piperează după gust. Se servește cu pătrunjel tocat.
Salată de legume
Ingrediente: o salată creață, o sfeclă roșie, o mână de fasole verde, o mână de mazăre, o cutie mică de porumb, un morcov, o ceapă albă, 5-6 roșii cherry, ulei, o lămâie , sare și piper.
Preparare: se fierbe sfecla, se curăță de coajă și se rade. Salata se spală și se rupe în bucăți mici. Fasolea și mazărea se fierb 5-6 minute în apă clocotită și se scurg. Porumbul se scurge din cutie. Morcovul se spală, se curăță de coajă și se rade. Ceapa se curăță, se spală și se taie inele. Se așază toate pe un platou, astfel: salata pe margini, urmată, mergând spre interior, de un rând se sfeclă, unul de fasole, roșii, morcov, ceapă, mazăre, apoi din nou roșii, iar la mijloc, porumb. Se amestecă sucul de lămâie cu ulei, sare și piper și se toarnă uniform peste legume. Se lasă 10 minute să se pătrundă aromele și apoi se servește.