Va prezentam mai jos cateva retete de post, usor de preparat in Saptamana Patimilor si nu numai.
Icre false picante
Un pahar cu gris, 300 ml apa, o ceapa mare, sare grunjoasa, 300 ml ulei, zeama de lamaie, 1/2 lingurita boia de ardei dulce si iute, un varf de cutit piper, verdeata (telina).
Facultativ: cateva masline desarate. Se fierbe grisul in apa. Cat este cald, se incorporeaza boiaua, sarea, piperul si o lingura de ulei. Se amesteca si cand s-a racorit se adauga uleiul cu picatura. Se pun apoi zeama de lamaie dupa gust, ceapa tocata fin si cine doreste sa aiba aspect de icre negre, va pune masline tocate foarte marunt. Se fac sandvisuri pe care se presara verdeata fin tocata.
Pateu de masline
300 g margarina, 300 g masline, suc de lamaie, marar tocat.
Facultativ: Un varf de cutit de boia de ardei iute, o ceapa, rosmarin. Maslinele se spala si daca sunt sarate se dau in clocot cateva minute, pentru desarare. Se curata de samburi si se fac pasta cu masina de tocat sau la robot. Margarina se freaca spuma si se amesteca apoi cu pasta de masline, optional – cu ceapa fin tocata, iar la sfarsit – cu sucul de la 1/2 lamaie (dupa gust) si cine o vrea mai picanta – cu foarte putina boia de ardei iute (daca nu s-a pus ceapa). Daca vrem sa o pastram mai mult timp, se pune in borcan, se preseaza, se adauga o lingurita ulei deasupra si se acopera cu un capac. Se fac sandvisuri decorate cu ardei, gogosar murat etc.
Placinta cu varza (varzari)
Aluat: 150 ml ulei, 150 ml apa, o lingurita rasa sare, faina cat cuprinde, putina margarina.
Umplutura: o varza mica dulce sau acra, 2 linguri ulei, un varf de cutit piper, boia de ardei, cimbru. Se face un aluat potrivit de moale, care se framanta foarte bine. Se lasa sa se odihneasca 15 minute la temperatura camerei, acoperit cu un servet. Se taie marunt o varza. Daca este dulce, se freaca cu sare si se opareste cu bors. Se stoarce bine si se inabusa putin pe foc mic cu 2 linguri ulei. Se adauga boia de ardei, cimbru si piper. Din aluat se fac foi subtiri ca de taitei. Se taie patrate cu latura de 15 cm, se umplu cu varza, se intorc colturile spre mijloc, in forma de plic. Colturile plicului se mai intorc o data spre mijloc si se lipesc bine, ca sa nu iasa varza. Se coc in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Cand se scot, se mai ung cu margarina moale. Se pastreaza in vas acoperit ca sa fie calde.
Clatite de cartofi
10 cartofi mari, o cana faina (150 g), 30 g drojdie, 1-2 linguri ulei, o cana apa, sare, piper, ulei pentru prajit, diferite umpluturi. Cartofii se fierb in coaja pe jumatate, apoi se coc pe gratarul de la cuptor (se pot pune spalati si direct in cuptor la copt). Se curata si se fac pasta (se pot da prin masina de tocat sau prin robot). Se amesteca apoi cu faina, apa, uleiul, drojdia. Se adauga sare si piper dupa gust. Din aceasta compozitie se fac clatite groase, care se prajesc in ulei. Intr-un vas Yena se pun clatitele, intercaland o umplutura. Peste ultima clatita se presara pesmet. Se tine vasul 15 minute la cuptor. Se servesc felii, calde sau reci.
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!