Supă de ceapă
Pentru 4 persoane; Preparare: 20 minute; Gătire: o oră şi 5 minute
Ingrediente: 12 cepemari, 30 g de unt, 20 g de brânză cheddar, 8 felii de pâine de ţară sau baghetă, 2 l de supă limpede de carne de vită, caldă, o linguriţă de cimbru sau de oregano, două linguri de ulei de măsline, sare şi piper măcinat.
Preparare: Curăţaţi cepele, apoi tăiaţi- le peştişori. Încălziţi untul şi o lingură de ulei de măsline într-o tigaie, la foc mediu. Adăugaţi trei sferturi din cantitatea de ceapă şi cimbrul. Acoperiţi şi lăsaţi să se pătrundă 30 de minute, amestecând din când în când, fără să lăsaţi să se coloreze. Săraţi şi piperaţi după gust.
În altă tigaie încingeţi o lingură de ulei de măsline şi căliţi ceapa care a rămas, 15 minute, amestecând din când în când, apoi turnaţi supa limpede de vită, foarte caldă. Lăsaţi să fiarbă foarte încet, timp de 15 minute. Potriviţi asezonarea şi strecuraţi.
În acest timp daţi brânza pe răzătoarea mare. Tăiaţi feliile de pâine în două şi rumeniţi-le. Repartizaţi brânza pe pâine, apoi puneţi feliile sub grătarul cuptorului, ca să se topească brânza, timp de 2-3 minute. Turnaţi piureul de ceapă în boluri mici, acoperiţi cu supă şi serviţi cu crutoane cu brânză.
Supă de dovleac
Pentru 4 persoane. Preparare: 20 minute. Gătire: 40–45 minute
Ingrediente: 600 g de dovleac, 5 morcovi mici sau 3 mari, două portocale de suc, un căţel de usturoi, 3 fire de pătrunjel, o linguriţă rasă de chimen, 1 praf de zahăr, 4 linguri de ulei de măsline.