Ingrediente: 1 kg jumări amestecate cu urme de untură, 250 g sodă caustică, trei litri de apă, o mână de frunze de pelin şi mentă uscate, trei linguri de sare.
Ustensile: o oală de 8-10 litri, o lingură de lemn lungă, un borcan de 800 ml, mănuşi şi ochelari de protecţie.
Preparare: în borcan se toarnă o jumătate de litru de apă, apoi se adaugă soda şi se amestecă până se dizolvă. Grăsimea se pune în oală, la fiert, amestecând periodic, ca să nu se lipească jumările. Se toarnă un litru de apă şi se continuă amestecarea până începe să fiarbă din nou. Atunci se pun sarea, frunzele uscate şi soda dizolvată. Se amestecă din nou, se lasă până dă iar în clocot şi apoi se pune încă un litru de apă.
De câte ori “ameninţă” dea pe-afară, se mai pune apă. După ce s-a terminat apa, se amestecă încontinuu în oală, până când lingura întâmpină rezistenţă (lichidul a devenit vâscos). Când se vede cum începe separarea săpunului (cam după o oră şi jumătate de amestecat), se opreşte focul şi se lasă oala la răcit. A doua zi, săpunul se taie în bucăţi şi se scoate cu mănuşi de cauciuc. Se spală cu apă din abundenţă şi se lasă la uscat în aer liber. După o săptămână, se poate folosi. Din ingredientele date, ies cam 7 bucăţi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News