Pentru prima dată după Revoluţie, un ministru al agriculturii trage un semnal de alarmă şi spune “pe faţă” că românii mănâncă mezeluri proaste sau “de o calitate îndoielnică, cu prea mult şorici şi grăsimi”.
Mai mult, Stelian Fuia le cere producătorilor să facă publice reţetele acestor preparate. Anunţul lui vine la scurt timp după ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a avertizat că mezelurile conţin multă apă, conservanţi, carne proastă calitativ şi tot felul de resturi.
Fără îndoială, cel mai mare “duşman” al acestor produse este profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, care a explicat în nenumărate rânduri că unele preparate din carne sunt foarte periculoase pentru sănătatea noastră, având un conţinut ridicat de slănină şi şorici, la care se adaugă coloranţi şi conservanţi (E-uri) precum nitratul de sodiu, monoglutamatul de sodiu, carmin sau azorubina – aditivi care pot fi cancerigeni.
Potrivit lui Mencinicopschi, cele mai proaste mezeluri sunt parizerul, cremvuştii, cârnaţii şi salamurile.