Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a hotărât, în primăvara anului 2021, retragerea ţării sale din Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul, estimând că aceasta este contrară conceptului tradiţional al familiei.
Nimeni nu are dreptul să ne impună în ce clase de gen ne împărţim oamenii şi cum să determinăm relaţiile între ei.
Recep Tayyip Erdogan:
Guvernul de la Ankara a argumentat la rândul său că această convenţie „a fost sechestrată de un grup care încearcă să normalizeze homosexualitatea”, referindu-se la activiştii care invocă acest tratat pentru a cere măsuri de protejare a comunităţii LGBT.
Decretul prezidenţial emis de Erdogan în martie 2021 pentru retragerea Turciei din convenţie a fost atacat în justiţie de grupuri din rândul opoziţiei. Însă hotărârea de luni a Danistay validează definitiv acest decret.
Preşedintele turc a promis că retragerea Turciei din acest tratat nu va avea nicio influenţă negativă asupra măsurilor de combaterea a violenţei împotriva femeilor, promiţând chiar că va înăspri legislaţia în acest sens.
Organizaţii pentru drepturile omului din SUA și din UE au condamnat decizia Turciei de a se retrage din Convenţia de la Istanbul.
Şase state central şi est-europene membre ale UE nu au ratificat această convenţie: Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Letonia şi Lituania, în timp ce Polonia doreşte să se retragă din ea.
Foto: EPA
bozo76 • 03.01.2023, 08:01
Lituania nu ratifica pentru cs ei nu mai au barbati de 2 ani. Ei au numai femei si muieri. Se bat in lupte in ciocolata. La final se duc la casierie sa ridice banii.
seaman651 • 03.01.2023, 07:40
2022 a fost un an greu pentru drepturile oamenilor si arata ca rasa umana nu a evoluat deloc de la stadiul de maimuta: tot cu bata ne facem dreptate, tot banana maimutei de alaturi e mai buna, deci trebuie furata. Oameni ca Putler, Erdogan, Xi, Raisi ne arata ca rasa umana nu poate zamisli decat monstri. Si problema nu este ca astia exista, ci faptul ca au asa de multi sustinatori. Daca asta era ceva normal prin Evul Mediu, in secolul XXI ar fi trebuit sa nu existe decat la muzeu.