Cutremur în Taiwan: 117 oameni au murit
În luna februarie a avut loc primul cutremur puternic din seria care avea să urmeze și să afecteze mai multe țări. Un seism cu magnitudinea 6,4 a avut loc în Taiwan, la aproximativ 23 de kilometri adâncime.
Cel puțin 117 oameni au murit, iar sute au fost răniți. Majoritatea victimelor s-au înregistrat în urma prăbuşirii turnului Wei-Guan Golden Dragon, o clădire rezidenţială din orașul Tainan, care a fost cel mai afectat.
Stare de calamitate în statul american Louisiana
Luna august a fost una neagră pentru statul american Louisiana, unde au avut loc ploi torențiale. În unele zone au căzut peste 500 de litri pe metru pătrat de precipitaţii în 72 de ore. Totodată, cel puţin şase râuri au ieşit din matcă şi au provocat inundaţii de proporţii. Râul Amite a înregistrat un nivel record, cu peste 1,8 metri mai mare decât precedentul nivel istoric.
Treisprezece oameni au murit, iar circa 30.000 au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, în urma celor mai grave inundații din istoria acestui stat.
Italia, zguduită de mai multe cutremure
Anul 2016 poate fi considerat unul tragic pentru Italia. Centrul țării a fost zguduit de trei cutremure puternice, în decurs de numai trei luni. Bilanțul se ridică la sute de morți și mii de răniți, precum și localități distruse complet.
Pe 24 august, un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs la 10,5 kilometri sud-est de Norcia. Acesta a fost urmat de mai multe replici, inclusiv una cu magnitudinea 5,5, care s-a produs în aceeaşi zi la 4 kilometri nord-est de Norcia. Localităţi întregi, în special Amatrice, au fost distruse. 297 de oameni, dintre care 11 români, și-au găsit sfârșitul în urma acestui seism.
În octombrie, două seisme puternice s-au produs în aceeaşi regiune, la numai două ore diferenţă. Un cutremur cu magnitudinea 5,5 s-a produs la nouă kilometri sud-est de Norcia, urmat la două ore de unul mai puternic, cu magnitudinea 6,1, la 18 kilometri de oraş.
Circa 20 de persoane au fost rănite uşor, iar un bărbat român în vârstă de 56 de ani, a decedat după ce şi-a petrecut noaptea în propria maşină de frica seismelor din centrul Italiei.
Cutremurele au distrus Biserica Sfântul Benedict din Norcia – cea mai mare pierdere pentru patrimoniul artistic al Italiei după 1997, când un seism a dus la prăbuşirea plafonului Basilicii Sfântului Francisc de Assisi, aflată la 80 de kilometri mai la nord. Şi alte biserici au fost distruse de seismul din 30 octombrie, printre care catedrala Santa Maria, din Norcia, construită în secolul al XVI-lea.
Haiti, distrus de uraganul Matthew
Uraganul Matthew, extrem de puternic, s-a format în Oceanul Atlantic în octombrie. Cea mai puternică furtună din Atlantic după Uraganul Felix, din 2007, Matthew a atins pentru scurt timp nivelul maxim pe Scara Saffir-Simpson, cinci.
Mai precis, viteza vântului a depăşit 252 de kilometri pe furtună. A scăzut în intensitate rapid, la categoria 4, dar vântul era în continuare foarte puternic – 225 de kilometri pe oră.
[libgallery id=”1620518′]
Matthew a lovit în plin Haiti, unde a provocat peste 1.00 de persoane, după care s-a îndreptat spre Cuba şi Statele Unite..
În total, peste 1.600 de decese au fost puse pe seama uraganului, iar pagubele depăşesc 10,5 miliarde de dolari.
Cutremur cu magnitudinea 7,8 în Noua Zeelandă
Un cutremur cu magnitudinea 7,8 s-a produs pe 14 noiembrie în Noua Zeelandă. La circa două ore după seismul iniţial, un tsunami cu înălţimea de peste doi metri a ajuns pe coastă. Alte sute de replici au urmat, dintre care una cu magnitudinea 6,3. S-au înregistrat două decese, iar o mare parte din zona rurală a fost distrusă de cutremur. De altfel, seismul a provocat peste 100.000 de alunecări de teren, dar a și apropiat principalele insule ale țării.
Seism puternic în apropiere de Fukushima
Pe 21 noiembrie, un seism cu magnitudinea de 6,9 a zguduit nordul Japoniei, provocând un tsunami de mici dimensiuni. Cel puţin două persoane, o femeie de 70 de ani şi un bărbat de 60 de ani, au fost rănite uşor. Zona a fost afectată în 2011 de un cutremur şi un seism de proporţii, soldat cu aproape 16.000 de morţi.
Statul Tennesse, afectat de incendii puternice de vegetație
La sfârșitul lunii noiembrie, statul american Tennessee a fost afectat de incendii de vegetație extrem de grave, care au dus la evacuare a sute de mii de oameni. Flăcările s-au propagat rapid în pădurile afectate de secetă, alimentate de cântul puternic. Cel puţin 14 oameni au murit, 134 au fost răniţi, iar peste 16.000 de clădiri au fost distruse.
2016 nu a fost marcat doar de dezastre naturale, ci și de accidente tragice, soldate cu zeci de morți.
Un club din Oakland, distrus în urma unui incendiu
La începutul lunii decembrie, un incendiu puternic a cuprins un depozit transformat în club din Oakland, California. Oamenii nu au reușit să iasă din clădire, după ce scara din paleți, care făcea legătura între primul și al doilea etaj a fost distrusă de flăcări.
Echipele de salvare au găsit trupuri neînsufleţite “apărându-se unele pe altele, ţinându-se în braţe unele pe altele”, au afirmat autorităţile. Bilanțul tragediei se ridică la 36 de morți, iar ancheta în acest caz încă este în desfășurare. Primele cercetări au arătat că incendiul a pornit de la un frigider defect.
Avion prăbușit în Marea Neagră
Totodată, sfârșitul anului a fost marcat de o altă tragedie. Pe 25 decembrie, un avion militar al Rusiei care decola către Siria s-a prăbușit în apropiere de Soci, la scurt timp de la decolare. La bord se aflau 92 de oameni, dintre care și zeci de membri ai celebrului ansamblu Red Army Choir. Nicio persoană nu a supraviețuit tragediei, iar operațiunile de recuperare sunt încă în desfășurare. Cele două cutii negre ale avionului au fost recuperate și trimise la Moscova pentru analize, în timp ce toate aeronavele Tu-154 au fost consemnate la sol.