„Jihadul nu are frontiere” – este mesajul transmis în 2017 de mașina de propagandă al Statului Islamic. Lupta împotriva grupării teroriste a dus la eliberarea mai multor orașe, dar, în același timp, susținătorii ISIS au adus teroare în orașe precum Londra, Manchester și Barcelona.
„Trebuie să purtați un război sfânt acolo unde vă aflați”, era continuarea mesajului transmis de ISIS. Mesajul semnala o schimbare de tactică, liderii grupării teroriste îndepându-și adepții să se orientexe către „un jihad autonom”. Asta după gruparea teroristă a pierdut 94% din teritoriile pe care le cucerise în 2014.
ISIS a pierdut teren, dar a continuat să semene teroare
În iulie, ISIS a pierdut Mosul, orașul considerat capitala din Irak a grupării teroriste și al doilea cel mai mare oraș din această țară. La începutul lunii decembrie, premierul Irakului a anunțat oficial că războiul împotriva Statului Islamic s-a încheiat, după trei ani de confruntări sângeroase. A avertizat că militanții vor putea să comită alte atacuri. A fost un anunț mare, având în vedere că ISIS a controlat la un moment dat chiar o treime din teritoriul țării.
Anunțuri similare au venit și din Siria vecină. Orașul Rakka a fost eliberat, după luni de confruntări sângeroase. Orașul ar fi fost eliberat în urma unei înțelegeri secrete încheiată între Forțele Democratice Siriene și Statul Islamic. Camioane încărcate cu jihadiști și rudele acestora au avut cale liberă de ieșire din orașul sirian, considerat capitala grupării teroriste în Siria. În orice caz, în luna decembrie, Rusia a anunțat că Siria a fost eliberată complet de ISIS, precizând că misiunea armatei ruse în această regiune s-a încheiat. Acum, ISIS se regrupează în Afganistan, de unde militanții vor încerca să ajungă în foste republici sovietice sau în țările de origine, după cum avertizează șeful FSB.
Astfel, pe măsură ce erau anunțate victorii pe teren împotriva ISIS, gruparea teroristă își înmulțea mesajele de propagandă. Agenția Amaq transmitea tot mai multe îndemnuri la jihad, iar radicalii din ISIS au afirmat în repetate rânduri că „în casele cruciaţilor (occidentalii – n.r.) nu există nevinovaţi”.
Peste 10.000 de oameni și-au pierdut viața în 2017 în Irak și Siria din cauza grupării teroriste, iar atacurile au ajuns și pe „bătrânul continent”. Europa a încheiat anul 2016 sub semnul terorii, după atacul comis la târgul de Crăciun din Berlin, și tot așa a intrat și în noul an. Chiar în noaptea de Revelion, un uzbec a comis un atac sângeros într-un club din Istanbul, omorând 39 de persoane. Amenințarea teroristă nu a dispărut, mai ales că sute de combatanți ai grupării teroriste au revenit în țările de origine, printre care Franța, Marea Britanie, Belgia.
Au fost dejucate atentate, au fost făcute sute de arestări și percheziții, în timp ce luate măsuri la nivel european pentru ca cei care au fost de partea grupării teroriste să fie identificați mai ușor.
Marea Britanie, lovită de mai multe atacuri teroriste
Nu în toate cazurile serviciile de securitate au reușit să împiedice dezastrul. În luna martie, un „lup singuratic” a ucis cinci persoane și a rănit aproximativ 30, într-un atac comis chiar în inima Londrei. El a intrat cu mașina în pietonii aflați pe podul Westminster, iar apoi a înjunghiat un polițist aflat în fața sediului parlamentului britanic. O româncă a fost printre persoanele care au fost ucise cu sânger rece de terorist. Andreea Cristea a fost aruncată în Tamisa, de unde a fost salvată de o ambarcațiune. S-a luptat pentru viața ei mai bine de două săptămâni, însă a murit.
Atacul din Londra nu a fost și singurul din Marea Britanie, țară care a fost una dinre principalele obiective ale Statului Islamic în 2017. Doar două luni mai târziu, în luna mai, teroarea a revenit în Regat, de această dată în Manchester. Un terorist s-a aruncat în aer la finalul unui concert susținut de cântăreața americană Ariana Grande. 22 de persoane, majoritatea tineri și copii, au murit și alți 64 au fost răniți.
O luna mai târziu, teroriștii au lovit din nou în Londra. Trei bărbați aflați într-o camionetă au lovit pietonii aflați în zona Borough Market. Cei trei au coborât apoi și au înjunghiat oamenii aflați la terase și cafenele. Opt oameni au fost uciși. Românul Florin a văzut teroarea din fața lui. El a ajuns chiar erou în Regat, după ce a încercat să se lupte cu teroriștii. În septembrie, o altă tragedie a fost evitată din… noroc. O bombă artizanală a explodat parțial în metroul londonez, rănind aproximativ 20 de persoane. Dispozitivul improvizat ar fi putut să provoace pagube mult mai mari, însă.
ISIS a revendicat primele atacuri în Iran și Spania
În acest timp, atacurile au continuat în Irak, Siria, Afganistan, precum și în Egipt. Jihadiștii au comis atentate chiar și în Iran, în iunie, fapt inedit, într-o ţară controlată ferm de regimul ayatollahilor. Cel puțin 17 oameni și-au pierdut viața în urma atacurilor comise în Teheran, primele revendicate de Statul Islamic în această țară.
În luna august, teroarea semănată de ISIS a ajuns în Spania. A fost tot prima oară când gruparea teroristă a revendicat un atac și în această țară. Un atac cu vehicul a fost comis în celebrul cartier Ramblas din Barcelona, iar apoi în stațiunea Cambrils, aflată nu la mare distanță de orașul catalan. 14 oameni și-au pierdut viața în atacuri. În octombrie, două persoane au fost ucise în oraşul francez Marsilia, înjunghiate de un jihadist. În luna noiembrie, teroarea a ajuns de partea cealaltă a Atlanticului, în New York. Opt persoane au fost ucise într-un atac cu vehicul. Un uzbec, aflat legal în Statele Unite, a intrat cu o camionetă pe o pistă de biciclete. Înainte să fie arestat, bărbatul a strigat de mai multe ori „Allahu Akbar”.
Aceste atacuri comise de simpatizanți ai ISIS din întreaga lume arată că autoritățile nu au de-a face cu un simplu grup de indivizi radicalizați. Aceștia pot comite atacuri în orice parte a globului, notează AFP. De multe ori, atacurile sunt și greu de prevenit, precum cele comise cu vehicule.
Experții subliniază că Statul Islamic încearcă să domine întreaga lume, nu doar Orientul Mijlociu, încercând să-și extindă cât mai mult teroarea. Cum teroriștii găsesc noi modalități de a comite astfel de atacuri, experții notează că trebuie să fie căutate și noi forme de combatere a fanatismului adus de ISIS.
Foto: EPA