Condamnare la durere

Poliartrita reumatoidă este frecventă în rândul tinerilor, afectând într-o proporţie mai mare femeile decât bărbaţii. Este o afecţiune reumatică inflamatorie a cărei cauză nu este pe deplin cunoscută. Poate debuta la orice vârstă şi poate fi declanşată de infecţia cu un virus care se localizează la nivelul articulaţiilor. Dezechilibrele hormonale favorizează apariţia bolii, drept pentru care este de trei ori mai frecventă la femeile tinere, cu vârste cuprinse între 33 şi 50 de ani. Din cauza durerilor articulare puternice, mulţi pacienţi tineri sunt nevoiţi să îşi întrerupă munca. În România, sunt 250.000 de persoane diagnosticate cu poliartrită reumatoidă, iar peste jumătate dintre ei au fost nevoiţi să renunţe la serviciu în primii cinci ani de boală. La fel de frecventă ca poliartrita în rândul tinerilor este şi spondilita anchilozantă, o boală inflamatorie care afectează în mod special coloana vertebrală.

Inima la control!

Reumatismul articular acut este inamicul inimii, iar victimele predilecte sunt copiii şi adolescenţii. Boala se manifestă, în general, între 5 şi 15 ani, iar cauza ei e o infecţie cu un anumit tip de streptococ, care se localizează în faringe. Dacă boala nu este tratată corect cu antibiotice, infecţia cu streptococ atacă articulaţiile, inima şi chiar sistemul nervos. Boala este destul de rară, dar deosebit de gravă, mai ales dacă sunt afectaţi copiii. Încă din primele zile de la debut, dacă nu este tratat, reumatismul articular acut provoacă dureri şi dereglări de ritm cardiac, iar un consult la inimă este obligatoriu.

Alinare prin masaj

Afecţiunile reumatismale provoacă dureri mari în oase şi articulaţii. Suportabilă, la început, durerea devine acută în scurt timp, mai ales în cazul poliartritei reumatoide. De la articulaţiile mici ale degetelor, boala cuprinde articulaţiile mari şi îţi simţi membrele anchilozate. Noaptea, de obicei, durerile se intensifică, apare febra şi o stare generală de slăbiciune. Tratamentul constă, de obicei, în antibiotice şi unguente cu efect calmant. „În afară de medicamentaţia specifică, este indicat masajul terapeutic de recuperare şi de întreţinere. Cele mai indicate sunt exerciţiile uşoare de rotiri ale articulaţiilor sau scuturături relaxante ale membrelor”, recomandă Constantin Drăgan, preşedintele Asociaţiei maseurilor profesionişti din România.

OPINIA SPECIALISTULUI

„În cazul bolilor reumatismale inflamatorii, tratamentul durează luni sau ani întregis şi nu trebuie întrerupt fără avizul medicului reumatolog, chiar dacă pacientului i se pare că se simte mai bine. Neefectuarea tratamentului poate avea consecinţe serioase: distrugeri articulare care pot merge până la imposibilitatea folosirii mâinilor pentru activităţile de zi cu zi (îmbrăcat, mâncat), imposibilitatea mersului. Afecţiunile inflamatorii reumatice nu afectează numai articulaţiile şi coloana, ci pot avea consecinţe asupra întregului organism: afectarea ireversibilă a rinichilor, a respiraţiei, a inimii.” (Dr. Magdalena Zidu, medic specialist medicină internă, Centrul de Diagnostic şi Tratament „Victor Babeş”)

 
 

Urmărește-ne pe Google News