Oficialul a subliniat că „nu există indicii” care să arate un atac intenționat al Rusiei asupra Poloniei, dar Moscova poartă responsabilitate pentru incident întrucât a declanșat războiul din Ucraina.
Vreau să fiu foarte clar, aceasta nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea finală pe măsură ce continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei.
Jens Stoltenberg:
Aliații NATO „și-au manifestat susținerea pentru Polonia și condoleanțe pentru tragedia” care a dus la pierderea a două vieți omenești. De asemenea, alianța „își exprimă clar că va continua să susțină dreptul Ucrainei la autoapărare”, a subliniat Stoltenberg.
Secretarul general al NATO și-a reiterat apelul către Moscova „să oprească războiul lipsit de sens” și a subliniat că alianța „va face întotdeauna tot ce este necesar pentru a proteja și apăra aliații”.
Incidentul cu Polonia demonstrează că războiul din Ucraina, „care este responsabilitatea președintelui Vladimir Putin, continuă să creeze situații periculoase”, a insistat el.
Incidentul a avut loc într-o zi în care Ucraina a fost lovită de 100 de rachete rusești. Ele au lovit nu ținte militare, ci ținte civile și infrastructură critică, în regiunea Kiev (inclusiv capitala), Harkov, Poltava, Mikolaiv, Dnipro, Liov și Cernihiv.
În același timp, nu avem nicio indicație că acesta ar fi fost rezultatul unui atac deliberat asupra teritoriului NATO. Și nu avem nicio indicație că Rusia plănuiește acțiuni militare ofensive împotriva aliaților NATO.
Jens Stoltenberg:
Tot miercuri, înainte de declarațiile de la sediul NATO, președintele Poloniei a anunțat că racheta care a ucis două persoane nu este un atac intenționat, ci „un incident nefericit”. „Nu există niciun indiciu că ar fi fost lansată de forțele ruse”, a spus Andrzej Duda.
„Cel mai probabil a fost un accident nefericit”, a continuat Duda, adăugând că „nu există absolut nicio dovadă circumstanțială care să ne permită să concluzionăm că a fost un atac asupra Poloniei”. După cum a menționat el, „există o mare probabilitate să fi fost o rachetă de apărare aeriană ucraineană”.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Ambasadorii NATO s-au reunit azi, de la ora 11.00 (ora României), la Bruxelles, pentru a discuta despre explozia din estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina, în urma căreia doi oameni au murit, transmite Reuters. Informația a fost confirmată și în România, de premierul Nicolae Ciucă, înainte de ședința de guvern de azi.
Reuniunea ambasadorilor NATO de la Bruxelles va fi prezidată de secretarul general Jens Stoltenberg, care va susține apoi o conferință de presă în jurul orei 13.30, a transmis NATO într-un comunicat de presă.
Doi oameni au murit miercuri după o explozie în satul polonez Przewodow, de la granița cu Ucraina, după ce o rachetă a lovit o fermă. Autoritățile poloneze au transmis azi-noapte că proiectilul este „de fabricație rusă”, dar au precizat că nu au dovezi clare referitoare la cine l-a lansat, relatează publicația poloneză Onet. Rusia a negat că ar fi lansat rachete spre Polonia, în timp ce trei oficiali americani au declarat, pentru Associated Press, că racheta că racheta care a lovit marți satul Przewodow, lângă Hrubieszów, a fost lansată de ucraineni, ca parte a apărării antirachetă împotriva unei salve de rachete rusești.
Ce spune premierul României
Ca membru al Alianței Nord-Atlantice, România are reprezentare în ședința de azi a NATO, iar premierul Nicolae Ciucă a spus că autoritățile române sunt în dialog permanent, de aseară, cu partea poloneză și cu partenerii de Alianță.
„Vreau să reiterez că încă de aseară împreună cu ministerele și instituțiile de linie am fost în contact permanent atât cu autoritățile poloneze, cât și cu partenerii din alianța nord-atlantică. Am desfășurat și am fost parte la întreg procesul de analiză și urmează ca în această dimineață la ora 11:00, ora României, Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori și în funcție de analiza și concluziile prezentate vom comunica firul evenimentelor următoare”, a declarat Nicolar Ciucă, premierul României, înainte de ședința de Guvern de azi.
Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington, la 4 aprilie 1949, reprezintă documentul oficial care guvernează funcţionarea organizaţiei.
Polonia poate, în legătură cu ceea ce s-a întâmplat, să solicite NATO să activeze fie articolul 4 din Tratatul NATO.
Potrivit Tratatului, Articolul 4 prevede: „Părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre Părţi”, conform www.nato.int.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!