Potrivit sursei citate, comitetul care se va întruni este Grupul consultativ strategic şi tehnic pentru riscuri epidemice şi pandemice (STAG-IH), care consiliază OMS asupra riscurilor de infectare ce ar putea reprezenta o ameninţare pentru sănătatea globală.
Vineri, directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, s-a declarat îngrijorat de faptul că răspândirea virusului s-ar putea accelera pe continent pe măsură ce oamenii se adună la petreceri şi festivaluri în lunile de vară.
Pe măsură ce intrăm în sezonul estival în regiunea europeană, cu adunări în masă, festivaluri şi petreceri, sunt îngrijorat că transmiterea s-ar putea accelera, în condiţiile în care cazurile detectate până în prezent se numără în rândul celor care întreţin activităţi sexuale, iar simptomele sunt pentru mulţi nefamiliare.
Hans Kluge:
Variola maimuței se extinde în Europa
Peste 100 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în Europa în această săptămână, autorităţile germane descriind focarul drept cel mai mare înregistrat vreodată în regiune.
Franța, Belgia și Germania au anunțat vineri primele cazuri, în timp ce Marea Britanie a confirmat deja 20 de cazuri de variola maimuței, iar Spania 30. În total, virusul a fost confirmat în 8 țări europene, dar și în Australia, Canada și SUA.
Iniţial identificat la maimuţe, virusul se răspândeşte de obicei prin contact direct şi se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest, înregistrându-se doar ocazional cazuri în afara continentului la persoane care călătoresc.
Variola maimuței este o infecție virală rară, care este de obicei ușoară și de la care majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie.
Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!