UPDATE 23.25: Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi că țara noastră și-a atins obiectivele la reuniunea NATO de la Bruxelles. „Pot să spun că și la această reuniune România și-a atins obiectivele”, a afirmat președintele Klaus Iohannis după această reuniune, potrivit Agerpres.
UPDATE 19.30: Donald Trump a criticat scurgerea de informații confidențiale din ancheta privind atacul din Manchester. Președintele american a promis Marii Britanii că va fi declanșată o anchetă, iar cei găsiți vinovați vor fi pedepsiți.
UPDATE 18.00: Președintele Klaus Iohannis și Donald Trump au avut prima întâlnire. Cei doi au dat mâna la Bruxelles, acolo unde are loc reuniunea NATO.
În fotografie se vede cum Klaus Iohannis și Donald Trump își dau mâna. În apropiere se află secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care discută cu Angela Merkel și alți lideri care sunt prezenți al reuniunea NATO de la Bruxelles, unde a fost inaugurat noul sediu al Alianței.
UPDATE 17.40: În primul său discurs susținut la NATO, Donald Trump a vorbit despre importanța luptei împotriva terorismului.El a notat cât de important este ca toate statele să facă parte din coaliția internațională împotriva Statului Islamic. De altfel, înainte de discursul lui Trump, Jens Stoltenberg a confirmat că NATO se alătură oficial coaliției internaționale împotriva Statului Islamic.
Trump calls on NATO allies to unite against extremist "losers" following Manchester attack https://t.co/Lm9XXJu7oX pic.twitter.com/MTFgXakCC7
— Bloomberg (@business) May 25, 2017
Totodată, Donald Trump a subliniat încă o dată că nu toate țările investesc suficient în armatele lor. „În ultimii ani, SUA au cheltuit pentru apărare mai mult decât celelalte state la un loc”, a declarat Donald Trump. El a insistat ca fiecare țară membră NATO să aloce 2% din PIB pentru apărare.
El a susținut acest discurs la inaugurarea noului sediu NATO, urmând să aibă loc reuniunea liderilor NATO.
UPDATE 13.50: Înainte de reuniunea NATO, Donald Trump a fost primit de Donald Tusk și Jean-Claude Juncker. La final, președintele Consiliului European a afirmat că „SUA și UE nu au o poziție comună privind Rusia”
”Eu nu sunt sigur sută la sută că putem spune astăzi domnul preşedinte (Donald Trump) şi cu mine avem o poziţie comună, o opinie comună cu privire la subiectul Rusia”, a recunoscut Tusk în faţa presei la finalul acestei întâlniri cu şeful statului american.
Reuniunea de la Bruxelles nu este un summit în adevăratul sens al cuvântului, fiind anunţată ca o reuniune a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO la un dineu de lucru, pentru a inaugura noului sediu al Alianţei, din Bruxelles, dar şi pentru a primi Muntenegru ca membru oficial al NATO.
Cu toate acestea, reuniunea are o importanță majoră, fiind pentru prima dată când preşedintele SUA, Donald Trump, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, vor participa la o astfel de întâlnire.
Înainte de reuniunea propriu-zisă, la Bruxelles va fi preluat în gestiune noul sediu NATO, aflat peste drum de actualul Cartier General. În același timp, vor fi dezvelite şi două monumente: unul dedicat Articolului 5, privind apărarea colectivă, invocat în premieră în 2001, după atacurile din 11 septembrie, şi unul dedicat Zidului Berlinului.
Astfel, discursul lui Donald Trump este foarte așteptat, având în vedere că în timpul campaniei el a sugerat că SUA ar putea pune condiții pentru apărarea statelor NATO. Astfel, va spune el, oare, aşa cum doresc partenerii săi, că Statele Unite subscriu fără rezerve la Articolul 5 al Trtatatului de la Washington care prevede că toţi aliaţii sar în apărarea unuia dintre ei în caz de agresiune?
Până de curând, Trump acuza NATO că este ”un proiect învechit”, pentru că nu luptă împotriva terorismului, amintește AFP. Totodată, el le-a reproşat europenilor că nu investesc suficient în armatele lor, determinând Washingtonul să poarte cea mai grea ”povară” a securităţii pe ambele maluri ale Atlanticului.
Klaus Iohannis participă la summitul NATO
România va fi reprezentată la Bruxelles de președintele Klaus Iohannis, care va participa la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai NATO. “Obiectivul acestei reuniuni este de a reafirma valorile fundamentale ale Alianței, precum și unitatea, solidaritatea, coeziunea statelor membre, cât și soliditatea relației transatlantice”, scrie pe site-ul președinției române.
În cadrul reuniunii, “președintele României va sublinia că țara noastră este un contributor consistent la prezența aliată înaintată în flancul estic al NATO pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a Alianței”, se arată în comunicatul Cotroceniului.
NATO se alătură coaliției internaționale împotriva Statului Islamic
O decizie care va fi anunțată la reuniunea de la Bruxelles este cunoscută deja. Statele membre NATO au acceptat ca Alianța să devină membră deplină a coaliţiei împotriva Statului Islamic, o decizie mai degrabă ”simbolică”, potrivit lui Stoltenberg, întrucât ea nu implică ”nicio” participare la confruntări.
Mai precis, decizia este una menită să-i facă pe plac lui Donald Trump, care a cerut în repetate rânduri sporirea angajamentului NATO în lupta împotriva terorismului. Totodată, decizia este una politică, având în vedere că toate cele 28 de state membre ale Alianței fac deja parte în mod individual din coaliția împotriva Statului Islamic. Mai mult, NATO contribuie deja la lupta antiteroristă prin schimbul de informații și instruirea forțelor locale din Irak și Afganistan.
Donald Trump, întâlnire cu Tusk, Juncker și Macron
Donald Trump merge la reuniunea NATO, la o zi după ce a fost primit într-o audienţă de Papa Francisc, la Vatican, de unde a ieşit ”mai hotărât ca niciodată să acţioneze pentru pace în lumea noastră”.
Totodată, înainte să se ducă la NATO, Donald Trump se va întâlni dimineaţa cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi cel al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker. Declaraţiile liderului de la Casa Albă despre ”minunatul” Brexit au fost primite prost, iar mai multe dosare deranjează liderii europeni, precum cele privind modificările climatice și comerțul.
”Intenţionez să-l conving pe preşedintele Statelor Unite că (Alianţa) euro-atlantică înseamnă că lumea liberă cooperează cu scopul de a împiedica o ordine mondială postoccidentală”, a scris Donald Tusk pe Twitter miercuri seara.
Donald Trump va participa, de asemenea, la un dejun ”lung” cu noul preşedinte francez Emmanuel Macron, în contextul în care Parisul încă mai speră să-şi salveze ambiţiosul acord în lupta împotriva modificărilor climatice.