UPDATE 19.20: Cancelarul austriac a transmis că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen este o decizie de securitate și nu una politică.

„România și Bulgaria nu sunt, momentan, parte din Schengen. Nu este o chestiune politică, ci este una de securitate. Este o chestiune care trebuie discutată”, a declarat cancelarul austriac.

Întrebat dacă Austria va folosi dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei, șeful Executivului de la Viena a transmis că România și Bulgaria au nevoie de susținere în lupta împotriva migrației, iar o altă problemă este Ungaria, stat care este membru Schengen și care este punct de pornire pentru numeroși migranți care ajung în Austria. „Aceste țări au nevoie de sprijinul nostru. Trebuie să avem un control al granițelor eficient”, a spus Nehammer.

Întrebat despre dorințele Austriei pentru un acord de extindere a spațiului Schengen, Karl Nehammer a propus un nou calendar pentru aderarea României și Bulgariei în care să fie incluse chestiuni specifice care trebuie îndeplinite pentru protejarea granițelor în fața migrației.

„Cred că trebuie să fim realiști. În Austria avem mai mult de 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați nicăieri. Nu este o discuție politică, este o discuție bazată pe fapte. Avem o problemă cu securitatea UE. Ministerul de Interne dorește un nou calendar pentru România și Bulgaria, pentru primăvară. Hai să ne uităm la numere, câți migranți avem și cum putem să mergem mai departe”, a transmis cancelarul austriac.

UPDATE ora 19.00: A început conferința de presă comună susținută de liderului grupului PPE, Manfred Weber, și deccancelarul austriac Karl Nehammer. „PPE susține extinderea spațiului Schengen. Știu că Croația, România și Bulgaria sunt gata de aderare. Trebuie să facem ambele: să lărgim Schengen și să soluționăm problema migrației ilegale”, a declarat Manfred Weber.


Reuniunea de la Viena are loc cu o zi înainte de votul din consiliul JAI privind aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Austria este singurul stat membru UE care se opune aderării României, invocând probleme de migrație.

În realitate, după cum au arătat și jurnaliștii Libertatea trimiși la Viena, de 15 ori mai mulți imigranți ilegali vin prin Croația, față de câți intră prin România.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, face parte din Partidul Popular Austriac, membru al familiei politice PPE, grup parlamentar european din care mai fac parte și PNL, și UDMR. În delegația PPE de la Viena sunt și eurodeputații români Rareș Bogdan și Siegfried Mureșan.

La sosirea la întâlnirea de la Viena, Manfred Weber, liderul grupului PPE, a declarat că rolul întrevederii este de a ajunge la un acord în care să fie adresate îngrijorările Vienei, dar în același timp să fie permisă și extinderea spațiului Schengen.

„Trebuie să oprim migrația ilegală, dar nu trebuie să o amestecăm cu creșterea Schengen”, a declarat Manfred Weber. „Pentru mine este clar, nu este o problemă pe care o are România. Autoritățile din România au făcut eforturi enorme pentru a garanta respectarea criteriilor de aderare. Au implementat regulile spațiului Schengen cu ani în urmă. Prima data când am observat asta a fost cu 11 ani în urmă”.

Concluziile întâlnirii vor fi prezentate începând cu ora 18.30, când este programată o declarație de presă a liderului PPE și a cancelarului austriac.

Conform informațiilor din acest moment, declarațiile de presă vor fi urmate doar de două întrebări, care au fost deja alocate presei austriece. Organizatorii au spus că presa română prezentă aici nu are alocate întrebări pentru cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Vom reveni.

Votul privind extinderea Spațiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația se va da la Consiliul Miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne din UE (JAI), care are loc joi și vineri la Bruxelles.

Citește și:  Ce este Spaţiul Schengen şi ce înseamnă aderarea la acesta

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News