Așadar, reuniunea informală a miniştrilor de externe din UE programată la sfârşitul lunii august se va desfăşura la Bruxelles în loc de Budapesta, transmit agențiile de presă DPA, EFE și Reuters, preluate de Agerpres.

„Trebuie să transmitem un semnal, chiar dacă este doar un semnal simbolic” împotriva acţiunilor premierului ungar Viktor Orban, a declarat Josep Borrell după o întâlnire avută de miniştrii de externe la Bruxelles.

Borrell a precizat că majoritatea miniştrilor participanţi la această întâlnire au protestat la adresa Ungariei şi își doresc consecinţe „simbolice” după ce Orban a vizitat Moscova într-o pretinsă „misiune de pace” unilaterală.

Premierul ungar a efectuat la începutul acestei luni o vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Dar, trei zile mai târziu, Orban s-a deplasat Moscova pentru o întrevedere cu liderul rus Vladimir Putin, care l-a prezentat pe premierul ungar drept un reprezentant al UE.

Ulterior, Orban s-a dus la Beijing, demers condamnat de unii lideri europeni, care consideră că premierul ungar nu ar fi trebuit să acţioneze astfel fără un mandat din partea UE în condițiile în care țara sa deține preşedinţia Consiliului UE. În pofida prezentării făcute de Putin, Orban a spus că demersul său a fost unul propriu şi nu angajează cu nimic blocul comunitar.

„Călătoriile de ego din ultimele zile” efectuate de Orban au provocat multă iritare, a declarat şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, la sosirea sa la reuniunea de la Bruxelles.

Ideea boicotului priveşte în acest caz întâlnirile informale ale miniştrilor de externe din UE, cunoscute sub numele de reuniuni „Gymnich”. O astfel de întâlnire este programată pentru sfârşitul lunii august la Budapesta, dar Borrell a stabilit ca în acea perioadă să convoace în paralel o reuniune la Bruxelles.

Șeful diplomației ungare Peter Szijjarto a descris drept „infantilă” decizia lui Borrell de a organiza la Bruxelles o reuniune ministerială odată cu cea programată la Budapesta şi a susținut că țara sa se confruntă cu un „atac isteric şi coordonat” împotriva „misiunii de pace” a lui Orban. Szijjarto a precizat totodată că va fi prezent la reuniunea de la Bruxelles.

Șefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, este cea care a inițiat boicotarea Ungariei anulând, pentru prima dată în istoria UE, vizita pe care Comisia Europeană o efectuează în mod tradiţional în ţara care preia președinția Consiliului UE.

Executivul comunitar a anunţat săptămâna trecută că, în urma deplasărilor „fără mandat” ale lui Orban la Moscova şi Beijing, comisarii europeni nu vor participa la reuniunile informale găzduite de preşedinţia ungară a Consiliului UE.

Totuşi, până în prezent, numai şapte dintre statele membre UE, respectiv Danemarca, Finlanda, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia şi Suedia, au anunţat că nu-şi vor trimite miniştrii la reuniunile ministeriale informale programate la Budapesta.

 
 

Urmărește-ne pe Google News