Mai multe măsuri au fost luate, în acest context, în Siria, într-o încercare de a opri răspândirea rebeliunii, au declarat, sub protecția anonimatului, şase surse familiare cu subiectul, pentru agenția de presă citată. Concret, liniile telefonice au fost blocate, 12 comandanți Wagner au fost chemați la o bază militară rusă, iar mercenarii au fost somați să semneze contracte noi cu Ministerul rus al Apărării sau să plece imediat din Siria.
Rebeliunea lui Evgheni Prigojin, șeful Wagner, față de liderii din domeniul apărării de la Moscova a început în noaptea de 23 spre 24 iunie. La scurt timp după apariția informațiilor despre revoltă, mai mulți ofițeri militari ruși au fost trimiși în Siria pentru a se implica în preluarea luptătorilor Wagner de acolo, au declarat o sursă militară regională și alte două surse siriene, relatează Reuters.
Totodată, în timpul nopții, în zonele unde se aflau luptătorii din gruparea lui Prigojin, au fost întrerupte liniile telefonice și de internet, astfel încât aceștia să nu poată lua legătura între ei, cu mercenarii din Rusia sau cu rudele lor, au precizat aceleași surse.
O altă măsură a fost convocarea la baza operaţională rusă de la Hmeimim, din vestul țării, a 12 ofițeri Wagner din Siria, Reuters precizând că nu se știe ce s-a întâmplat cu ei.
Sursele citate de agenția de presă au mai afirmat că salariul mercenarilor Wagner din Siria a fost micșorat, iar pe 24 iunie aceștia au fost puși să semneze noi contracte cu Ministerul Apărării de la Moscova sau, dacă refuză, să părăsească Siria.
Evacuările au avut loc în zilele următoare, o sursă spunând că lupătorii Wagner au plecat din Siria „cu zecile”, spre surprinderea oficialilor din această țară.
Reuters notează în acest context că datele site-ului de urmărire a zborurilor Flightradar24 arată că în perioada 25-27 iunie, au existat cel puțin trei curse ale unui avion rusesc între orașul Latakia din vestul Siriei și capitala statului Mali, Bamako. Gruparea Wagner este prezentă, de asemenea, în țara africană. Jurnaliștii precizează că nu au putut confirma dacă luptătorii Wagner au fost mutați cu acele zboruri în Mali.
„Rolul Wagner în Siria – aşa cum îl juca înainte – s-a încheiat. Având în vedere evenimentele, relaţia lor cu Ministerul sirian al Apărării s-a încheiat”, a declarat Nawar Shaban, cercetător la Centrul Omran pentru Studii Strategice, un grup de cercetare independent din Turcia.
Grupul Wagner este prezent în Siria cu 250 – 450 de luptători, ceea ce reprezintă circa o zecime din efectivele militare ruseşti care se estimează că sunt prezente în țară, spun două surse siriene.
Forțele militare ruse au fost trimise în Siria în 2015, venind în sprijinul președintelui Bashar al-Assad care se confrunta cu rebelii care încercau să-l îndepărteze de la putere. Rusia a negat, ani la rând, că are legături cu gruparea condusă de Prigojin, care a fost implicată în Siria în lupte și în securizarea instalaţiilor petroliere, iar în ultimul an a fost prezentă și pe frontul din Ucraina.
Evgheni Prigojin și luptătorii săi au intrat la finalul lunii trecute în Rusia și au avansat sute de kilometri până aproape de Moscova spunând că vor să oprească „răul” conducerii militare ruse. Avansul Wagner către Capitala rusă s-a oprit în cele din urmă după un acord negociat cu liderul belarus, Aleksandr Lukașenko.
Reuters preciează că Ministerul rus al Apărării, Guvernul Siriei, compania Wagner și autoritățile din Mali nu au răspuns solicitărilor de a face comentarii.
Foto: Profimedia
durban22 • 08.07.2023, 13:19
In Siria precum si in tari din AFRICA grupul Wagner a fost si este implicat in afaceri cu petrol respectiv cu diamante .