Turcia a intrat și ea în 2024
Turiștii și localnicii s-au adunat pe celebra stradă Istiklal din Istanbul ca să sărbătorească întrarea în noul an. Piața Taksim și strada Istiklal au fost împânzite de echipaje de poliție, iar mulțimea de oameni aflată în cele mai aglomerate locuri din oraș a fost monitorizată atât cu ajutorul camerelor de supraveghere, cât și cu drone, au relatat site-urile de știri din Turcia.
Și Emiratele Arabe au intrat în 2024
Focurile de artificii de Anul Nou din Dubai sunt renumite pentru că deschid noul an cu un spectacol grandios și așa a fost și în noaptea de Revelion 2024, mai ales la Burj Khalifa.
Localnicii și turiștii au venit în zona Downtown Dubai pentru a urmări focurile de artificii impresionante. Pregătirile au început de acum 10 luni, iar organizatorii au promis cel mai mare, mai strălucitor și mai colorat spectacol. Înaintea focului de artificii, organizatorii au spus că vor fi folosite peste 15.000 de articole pirotehnice, adăugând că există 365 de poziții strategice de tragere, a relatat Arabian Business.
Focuri de artificii de Revelion, anulate din cauza vremii în Marea Britanie
Vremea nefavorabilă, mai precis o ploaie torențială și vântul puternic, au dus la anularea mai multor focuri de artificii de Revelion în sud-vestul Angliei, în orașe precum Plymouth și Barnstaple, relatează The Guardian.
Organizatorii spectacolului Winter wonderland din Plymouth au declarat că au luat „decizia foarte dificilă” de a anula planurile pentru noaptea de Anul Nou din cauza vântului puternic. „Oricât de mult am fi dezamăgiți și frustrați, siguranța voastră este pe primul loc, la fel ca și a noastră, și nu ne putem asuma acest risc”, au spus ei, confirmând că cei care au cumpărat bilete își vor primii banii înapoi.
Și Barnstaple și-a anulat focurile de artificii din cauza vremii „îngrozitoare”.
India și Pakistanul au intrat și ele în 2024
India și Pakistanul au devenit cele mai recente țări care au intrat în 2024, relatează Sky News.
Festivitățile au loc în mai multe orașe din India, printre care New Delhi, Mumbai și Bengaluru.
Și în Pakistan este acum 2024 – dar festivitățile au fost înăbușite după ce guvernul a interzis toate sărbătorile de Anul Nou în semn de solidaritate cu palestinienii.
Premierul interimar Anwaar-ul-Haq Kakar a cerut pakistanezilor să „manifeste solidaritate cu poporul asuprit din Gaza” și să înceapă anul 2024 cu simplitate.
În orașul Karachi a avut loc un protest cu lumânări împotriva atacurilor aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza.
Japonia, Coreea de Sud şi Coreea de Nord au intrat în 2024
Japonia, Coreea de Sud şi Coreea de Nord au sărbătorit începutul noului an, transmite Sky News.
În Seul, în Pavilionul Bosingak a avut loc o ceremonie și a avut loc numărătoarea inversă.
Phenianul și-a luat rămas bun de la 2023 cu un foc de artificii în Piața Kim II Sung.
De asemenea, mulțimile s-au adunat la un templu din centrul orașului Tokyo pentru a asista la o ceremonie tradițională de tragere a clopotelor, cunoscută sub numele de Joya no Kane.
Australia a intrat în 2024
Anul Nou a început oficial în Australia, iar Sydney a salutat anul 2024 cu un foc de artificii impresionant, transmite Sky News.
Focul de artificii foarte așteptat de la Sydney Harbour Bridge și Opera House a luminat orizontul orașului în uralele entuziaste ale spectatorilor, notează şi BBC.
Mulțimile au început să se adune încă de la primele ore ale dimineții, în speranța de a prinde un loc bun pentru a urmări evenimentul.
Australia se pregătește să intre în 2024
Australia se pregătește să sărbătorească intrarea în noul an. Un spectacol grandios cu focuri de artificii a fost organizat în portul din Sydney, dar și la Melbourne.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Sute de mii de oameni urmăresc spectacol organizat în Sydney Harbour.
Auckland, cel mai mare oraș din Noua Zeelandă, a intrat în noul an
Auckland, 1,2 milioane de locutori, este primul oraș important din lume care a păsit în 2024. Focul de artificii de 5 minute a început după numărătoare inversă proiectată pe Sky Tower, 329 de metri, cea mai înaltă structură din emisfera sudică.
500 de kilograme de materiale pirotehnice au fost lansate, informează New Zeeland Herald.
Cele două insule principale ale Noii Zeelande, Insula de Nord și Insula de Sud. sunt pe același fus orar. Insulele Chatham, care se află la est, au un fus orar diferit și au intrat în noul an cu 45 de minute mai devreme.
Turiștii așteaptă cu nerăbdare focurile de artificii în Sydney
În Sydney, Australia, sute de mii de oameni vor asista la focurile de artificii din port, relatează BBC.
13.000 de artificii vor fi lansate de pe acoperișurile a 5 clădiri din apropierea portului. Luminile de pe cer vor „dansa” pe ritmurile muzicii care va răzbate din boxe uriașe. 8 tone de obiecte pirotehnice vor fi lansate de la Sydney Harbour Bridge și Opera House.
„Este iconic pentru că este primul foc de artificii și este prima sărbătoare a Anului Nou, așa că este foarte frumos”, a declarat Christopher Maldonado, venit pentru show tocmai din Chile.
Un alt turist a povestit cum s-au trezit la ora locală 3.00 pentru a „prinde cel mai bun loc”.
Țara va intra oficial în 2024 la ora 15.00, ora României.
Insula Crăciunului din Kiribati a trecut în noul an. Auckland, primul mare oraș care va păși 2024
Cea mai mare insulă din Kiribati, Kiritimati, supranumită și Insula Crăciunului, 5.000 de oameni, a fost prima zonă locuită care a intrat în noul an. Potrivit Canberra Times, nu au fost planificate evenimente majore.
Kiritimati este cea mai estică dintr-un șir de insule de corali din Pacific, cunoscute sub numele de Insulele Line.
Sunt 26 de ore între primul loc de bun venit în noul an și ultimul. Totul se datorează Liniei Internaționale de Dată, care este punctul de început și de sfârșit al fiecărei zile.
În fapt, Kiribati are trei fusuri orare. Când s-a format statul, în 1979, unele insule se aflau la est de Linia Internațională a Datei, iar unele erau la vest de aceasta, ceea ce însemna că unele dintre insule erau cu o zi întreagă înaintea celorlalte.
Ulterior, guvernul local a decis ca toate insulele să fie în același fus orar. Pentru a face acest lucru, au trebuit adăugate două ore noi la standardul de timp universal coordonat (UTC): UTC+13 și UTC+14 (GMT + 14).
Insulele Chatham, parte a teritoriului Noii Zeelande, au intrat în 2024 la ora 12.15, ora României. Insulele, situate la aproximativ 800 de kilometri este de Insula de Sud a Noii Zeelande, sunt locuite de aproximativ 700 de oameni.
La ora 13.00, ora României, Auckland, (Noua Zeelandă) va deveni primul centru internațional important care întâmpină anul 2024.
Focuri de artificii vor lumina Sky Tower, împreună cu un spectacol de lasere, lumini și animație sincronizat cu alte repere, inclusiv Podul Portului din Auckland.
90.000 de ofițeri desfășurați în Franța, ministrul avertizează despre „o amenințare teroristă foarte mare”
Aproximativ 90.000 de ofițeri de poliție urmează să fie dislocați astăzi în Franța, în timp ce țara consolidează securitatea înainte de Revelion, relatează Sky News.
Șefa serviciilor de informații interne, Celine Berthon, a spus că 6.000 vor fi dislocați la Paris, unde sunt așteptați peste 1,5 milioane de oameni la festivitățile de pe Champs-Elysees.
Ministrul francez de interne Gerald Darmanin a avertizat că există o „amenințare teroristă foarte mare”, parțial din cauza războiului Israel-Hamas. Poliția va putea, pentru prima dată, să folosească drone ca parte a măsurilor de securitate și că vor fi detașați și zeci de mii de pompieri și 5.000 de soldați.
Știrea inițială. Kiribati, cel mai mare stat din Oceania din punct de vedere al întinderii, cu o suprafață de aproximativ 5.000.000 km², este primul care trece în noul an, duminică, 31 decembrie, la ora 12.00, ora României.
Uscatul reprezintă numai un mic fragment din Kiribati, 811 km², repartizați în 32 de insulițe, pe care trăiesc în jur de 100.000 de oameni.
Insulele dintre granițele statului Kiribati formează trei arhipelaguri, Gilbert, Insulele Line și Insulele Phoenix.
Cea mai vastă întindere de uscat este Kiritimati, din grupul Line, cunoscută și sub denumirea de Insula Crăciunului.
Urmează, pe lista „grăbiților”, Samoa, Tonga, Noua Zeelandă, Fiji, estul Rusiei și Australia. La rând sunt Japonia și Coreea de Nord și Coreea de Sud.
La ce oră intră în noul an, potrivit orei României:
- 12.00 – Insule din Kiribati;
- 12.15 – zone din Noua Zealandă;
- 13.00 – Samoa, Tonga, Auckland (Noua Zeelandă);
- 14.00 – Fiji și estul Rusiei;
- 15.00 – Australia de Est (Melbourne și Sydney);
- 16.00 – Australia Centrală (Brisbane, Darwin și Adelaide);
- 17.00 – Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud;
- 18.00 – China, Filipine, Singapore;
- 19.00 – Thailanda și Indonezia;
- 20.15 – Nepal;
- 20.30 – India și Sri Lanka;
- 21.00 – Pakistan;
- 22.00 – Azerbaidjan;
- 22.30 – Iran;
- 23.00 – Turcia, Irak, Kenia, Rusia de Vest;
- 0.00 – Grecia, România, Africa de Sud;
- 1.00 – Germania, Franța, Italia, Algeria, Belgia, Spania;
- 2.00 – Marea Britanie, Irlanda, Ghana, Islanda, Portugalia.
Alte țări care intră în noul an pe 1 ianuarie, potrivit fusului orar al României:
- 3.00 – Capul Verde;
- 4.00 – estul Braziliei;
- 5.00 – Argentina, Chile, Paraguay;
- 6.00 – estul Canadei, Bolivia, Puerto Rico;
- 7.00 – New York, Washington, Detroit (SUA), Cuba;
- 12.00 – Hawaii, Tahiti și Insulele Cook;
- 14.00 – Insulele Baker și Howland (SUA).
Sursa: The Sun, care a „navigat” printre fusurile orare
Foto: Profimedia