Speologii au petrecut într-o manieră inedită trecerea în noul an pentru că au organizat Revelionul în Ghețarul de la Scărișoara, notează Agerpres.ro.
„Speologi din Craiova, Timişoara, Arad, Bucureşti, Turnu Severin şi Gârda, alături de familii, au sărbătorit trecerea în noul an în această cavitate cu speranţa ca noul an să aducă noi descoperiri de noi goluri subterane care să fie explorate şi cercetate. Acest mod inedit de sărbătorire a revelionului ne-a fost insuflat de regretatul speolog Dl. Profesor Dr. Iosif Viehmann, (…), care în urmă cu 2 ani a trecut la „Cele Veşnice”. Acesta, împreună cu alţi cercetători ai Institutului de Speologie Emil Racoviţă şi apoi cu studenţii domniei sale, a iniţiat aceasta tradiţie de întâmpinare a noilor ani în peşteri în urmă cu peste 35 de ani”, a precizat, pentru sursa citată, preşedintele A.S. SFINX Gârda, dr. Christian Ciubotărescu.
Petrecerea speologilor a avut loc la intrarea în „Sala Bisericii”, în partea turistică a peșterii.
„Speologii şi familiile acestora au întâmpinat Noul An printr-o festivitate morală si sacră, fără elemente care ţin de un „chef”, prin ciocnirea unui pahar de şampanie şi îmbrăţişări”, a precizat dr. Christian Ciubotărescu.
De pe un balcon al Sălii „Biserica”, oamenii au putut admira peste 100 de stalagmite perene de gheață. Gheţarul de la Scărişoara este considerat cel mai mare depozit de gheaţă fosil din România, care s-a format în urmă cu peste 3.500 de ani.
Peștera Ghețarului de la Scărișoara este studiată în prezent de cercetătorii de la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” – departamentul.
„Astfel, se fac studii ce vizează reconstituirea schimbărilor climatice din ultimii 5.000 de ani – este cel mai vechi bloc de gheaţă subterană din lume – (schimbări de temperatură, precipitaţii şi de vegetaţie), pe baza depozitului de gheaţă din peştera Gheţarul Scărişoara”, a explicat cercetătorul Aurel Perşoiu.
Ghețarul de la Scărișoara are, potrivit unor verificări realizate un un radar special, o grosime a gheții în profunzime cuprinsă între 11 și 36 de metri, motiv pentru care este considerat cel mai mare din lume. Cu cei peste 120.000 de metri cubi, blocul de gheață ar depăși volumul celui din peștera Dobsinska, din Slovacia, care are între 107.000 şi 112.000 de metri cubi.
Rezultatele definitive vor fi publicate după ce speologii vor finaliza toate calculele şi proiecţia tridimensională a blocului de gheaţă.
Potrivit sursei citate, în gheţar trăiesc lilieci, gândăcei de doi-trei milimetri, numiţi Pholeuon prozerpinae glaciale, iar din sedimentul ”Rezervaţiei Mari” a fost dezgropat un schelet de Rupicapra (strămoşul caprei).
sursă foto: ziarulapulum.ro
Citește și Ce trebuie să faci de pe 2 ianuarie până de Bobotează ca să îți meargă bine tot anul
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro