Germania: Nu se mănâncă tot din farfurie

În multe landuri din Germania se face o păpuşă din paie cu chip de femeie bătrână, care este pusă într-o roabă şi purtată în noaptea de Anul Nou prin sat. La miezul nopţii, aceasta este aruncată în apă.

Acest obicei s-a schimbat în timp, tinerii preferând ca, în locul paiaţei, să plimbe cea mai frumoasă fată prin sat. Tânăra domnişoară simbolizează noul an.

De asemenea, unul dintre obiceiurile străvechi urmate de germani este punerea în apă a unei crenguţe de brad. Forma pe care o fac undele prevesteşte viitorul. Dacă undele create seamănă cu o inimă sau un inel, înseamnă că va urma o nuntă, iar forma unei bărcuţe prevesteşte o călătorie.

Din superstiţie, germanii lasă în farfurie, la cina festivă de Anul Nou, până după miezul nopţii, puţină mâncare, rezervă simbolică pentru anul viitor. Nu lipseşte din meniu crapul, despre care cred că aduce sănătate şi noroc.

Germanii şi austriecii mănâncă și preparate din porc şi beau vin roşu cu scorţişoară, iar la desert au prăjituri din marţipan în formă de purceluşi, care simbolizează norocul, scrie publicația Vice.

Captură: Vice.com

Grecia: Cine găsește moneda norocoasă?

Anul Nou coincide cu sărbătorirea Sfântului Vasile, unul dintre fondatorii Bisericii ortodoxe din Grecia. Una dintre mâncărurile tradiţionale care se serveşte este Vassilopitta sau prăjitura Sfântului.

O monedă de argint sau de aur este introdusă în momentul în care se coace prăjitura, iar cine o găseşte la masa de Revelion va avea noroc în anul următor, potrivit Greek Reporter.

Italia: Haine vechi, aruncate pe geam

În peninsulă se obişnuieşte – în Napoli, cu predilecţie – ca în noaptea de „Cappodano” să se arunce pe fereastră lucruri vechi, simboluri ale anului trecut, evocă Napoli Turistica. Tradiţia, însă, tinde să dispară, deoarece prezintă reale riscuri pentru trecători.

Masa trebuie să fie plină de mâncăruri speciale, pentru a prevesti bogăţia şi abundenţa din anul următor. De pe mesele italienilor sunt nelipsite în această zi pastele însiropate cu miere şi dulciurile.

Dacă vrei să ai noroc în anul următor, atunci e musai să porţi lenjerie roşie în noaptea de Anul Nou, iar dacă vrei să fii bogat, meniul de Revelion trebuie să conţină carne de porc.

Italienii sărbătoresc Revelionul cu un cotechino tradițional, un fel de tocăniţă de linte şi cârnaţi, despre care se spune că aduce noroc (lintea reprezintă bani și noroc).

Foto: cookidoo.international

India: Salutul tradiţional este „A fiert laptele”

Cea mai populară sărbătoare indiană a înnoirii anului este Pango-ul, celebrat în prima zi după solstiţiul de iarnă, scrie Times of India. Momentul cel mai important al acestei zile este dimineaţa, când se aprinde rugul pregătit de copii, în cel mai însorit loc din curte. Pe jarul aprins, femeile pun oale mari de lut în care se amestecă lapte cu orez.

Aşezată în jurul focului, întreaga familie aşteaptă clipa în care laptele începe să fiarbă. Primul clocot este salutat cu strigătul „Pongol”, adică „Laptele fierbe”, semn că soarele a binecuvântat casa, deci anul care vine va fi îmbelşugat. Timp de câteva zile, salutul tradiţional este „A fiert laptele”!

Japonia: Clopotele care bat de 108 ori

Pe 13 decembrie începe Toschigami, care ţine până la sfârşitul anului. În această perioadă, casele se decorează cu funie sacră de paie ornată cu franjuri din hârtie, care se atârnă deasupra uşii, pentru a împiedica intrarea spiritelor malefice.

Lângă uşă se aşază un aranjament din rămurele, care serveşte drept locuinţă zeului aducător de noroc.

Fiecare gospodină înalţă în casa sa un altar special, făcut din prăjiturele de orez, sake, curmale şi delicatese tradiţionale.

La miezul nopţii de Anul Nou (Shogatsu), clopotele din temple sună de 108 ori, potrivit Tokyo Weekender. În acest moment, se spune din bătrâni, omul păşeşte un prag nevăzut, dincolo de care îl aşteaptă o soartă nouă, neştiută de nimeni.

Foto: EPA

Potrivit tradiției, 108 este numărul păcatelor acumulate într-un suflet de-a lungul anului, iar loviturile de gong simbolizează alungarea păcatelor unul câte unul şi purificarea sufletelor.

Olanda: Se mănâncă gogoașa norocoasă!

Populaţia din Țările de Jos este obişnuită să aprindă brazii de la Crăciun pe străzi. Focul are scopul de a îndepărta vechiul şi a ura bun venit noului.

De Revelion, olandezii consumă oliebollen, un preparat specific Anului Nou, scrie Paste Magazin. Micuţa gogoaşă are formă de inel și se crede că aduce noroc.

Foto: EPA

Panama: Toți au voie să dea în mintea copiilor

De Anul Nou, orice glumă este permisă, oricât de deplasată, şi nimeni nu se supără, pentru că fiecare adult are voie să dea în mintea copiilor fără să fie categorisit nebun, notează Living Panama. Miezul nopții trebuie să te prindă cu bani în mână.

A doua zi, panamezii circulă pe străzi cu băgare de seamă, de preferinţă pe lângă trotuare, căci de la ferestre se toarnă apă peste trecători sau se deşartă pungi cu făină.

Scoția: Cărbune și hering

Despre scoţieni se spune că sunt foarte zgârciţi. Cu toate acestea, ei sunt darnici în noaptea de Anul Nou, când îşi fac cadouri. Cei care păşesc primii pragul unei case în noaptea de Revelion aduc gazdelor o bucată de cărbune şi un hering. Conform tradiţiei, cărbunele simbolizează căldura pe tot timpul anului, iar heringul, belşugul.

Peste tot răsună popularul Auld Lang Syne, scris în 1788 de Robbie Burns, al cărui titlu se traduce prin „bunele zile de odinioară” acompaniat de sunetul cimpoaielor şi în clinchetul paharelor de whisky, potrivit The Cultur Trip.

Scoțienii cred că prima persoană care intră în casă de Revelion trebuie să fie bărbat. Dacă acesta are părul închis la culoare și aduce cu el un cadou, atunci familia respectivă va avea noroc tot anul.

Spania: Cele 12 boabe de struguri

În Spania, Revelionul te prinde mâncând struguri. La cumpăna dintre ani, tradiţia spaniolilor este de a mânca douăsprezece boabe de struguri.

Obiceiul este menit să asigure fericirea în următoarele 12 luni din anul care începe, explică publicația As.

Dacă strugurele este dulce, atunci va fi o lună bună, iar dacă va fi acru, va fi o lună dificilă.

Foto: EPA

Portughezii au și ei un obicei similar, dar în loc de struguri mănâncă smochine.

Ungaria: Cine e „regele cartofului”

Un obicei important din Budapesta se numeşte „Rămas-bun de la cartofi”. Constă în alegerea „regelui şi reginei cartofului”, precum şi a cavalerului ce va purta în anul următor Ordinul Cartofului.

Acest obicei de Revelion datează din 1838, când oraşul a fost inundat de Dunăre, iar locuitorii au fost nevoiţi să se adăpostească pe dealurile vecine în casele ţăranilor, unde s-au hrănit cu cartofi copţi.

Pe masa Anului Nou trebuie să ai carne de porc, pentru stabilitatea financiară, dar şi feluri de mâncare cu fasole şi linte, pentru bogăţie.

Danemarca: Cioburile cu noroc

Danezii obișnuiesc să spargă farfurii în ușile vecinilor pentru a aduce noroc, potrivit Uni Avisen.

Familiile care au cele mai multe cioburi pe preșul de la intrare vor avea parte de un an nou plin de belșug și noroc.

Brazilia: Anul Nou vine pe plajă

Anul Nou vine în Brazilia odată cu deschiderea sezonului estival. Fiind localizată în emisfera sudică, Brazilia sărbătoreşte Revelionul în plină vară, pe plajă.

Sud-americanii merg pe plajele din Rio sau Sao Paulo. Se îmbracă în alb, pentru a avea un An Nou norocos, iar mâncarea tradiţională este cea de linte, dar și plăcinte cu peşte, notează site-ul Iheartbrazil.

Oamenii poartă în noaptea dintre ani lenjerie intimă cât mai colorată, pentru a atrage norocul și dragostea.

Foto: EPA

Filipine: Așa aduci prosperitatea

Filipinezii poartă în noaptea de Revelion haine cu buline și mănâncă preparatele culinare cu forme rotunde, deoarece această formă amintește de monede și, prin urmare, cred că le va aduce prosperitate în noul an, scrie Gulf News.

Vietnam: Fuga zeilor

Vietnamezii numesc Anul Nou „Tet Nguyen Dan” sau mai simplu „Tet” și cred că zeul fiecărei locuințe iese și se duce la cer pentru a spune cât de bun sau rău a fost fiecare membru al familiei în anul care a trecut, potrivit Vietnam Online.

Potrivit tradiției, zeul călătorește pe spinarea unui crap, iar pentru a-i face drumul mai ușor, vietnamezii cumpără în această zi un crap viu și îi dau drumul într-un râu.

Coreea de Sud: Spune-mi câte supe ai mâncat ca să știu câți ani ai

Puteți să aflați câți ani are un coreean întrebând câte Tteokguk a mâncat. Supa cu tăiței de orez este aducătoare de noroc pentru consumatori în anul ce vine, notează Hab Korea.

Foto: www.koreanbapsang.com/

Turcia: Rodii = belșug

Turcii mănâncă rodii de Revelion. Aceste fructe simbolizează belşugul pentru anul următor.

O altă tradiţie legată de rodie este aceea că fructele sunt zdrobite de uşi, iar cu cât mai multe semințe vor sări din ele, cu atât vei avea mai mult noroc, notează Sabah.

Argentina pariază pe fasole

În speranța că îi va ajuta să-și păstreze slujba sau să găsească un loc de muncă nou mai bun, argentinienii mănâncă fasole de Anul Nou, precizează blogul Stay Unico.

Urmărește-ne pe Google News