Apometrele de apa rece si calda ar trebui verificate o data la cinci ani. Nu e o obligatie legala in acest sens, ci doar o masura de precautie care va fereste de eventualele neplaceri sau certuri cu administratorul de bloc. Acesta va poate trece oricand la facturarea pausala in cazul in care constata ca buletinul de verificare al apometrelor are valabilitatea expirata.
Apometrele de apartament, care masoara cantitatea de apa rece si calda consumata, au si ele o durata de viata limitata. Dupa cativa ani incep sa se uzeze si sa indice un consum mai mic decat cel real. In aceste conditii, puteti avea surpriza neplacuta ca administratorul sa refuze sa mai ia in calcul consumul inregistrat de contoarele de apa.
Numai administratorul poate cere verificarea
”Legea prevede doar faptul ca buletinul de verificare are o valabilitate de cinci ani. Daca dupa aceasta perioada nu se face verificarea aparatelor, administratorul blocului poate sa nu mai ia in calcul citirea apometrelor vechi si sa calculeze consumul la pausal. In concluzie, nu-mai asociatia de proprietari poate sa-i oblige pe locatari sa faca verificarea apometrelor din apartamente”, ne-a declarat Chirita Stoica, specialist al Laboratorului de Debite din cadrul Institutului National de Metrologie (INM).
Verificarea periodica se poate face de catre orice firma autorizata de Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML), care are laborator specializat pentru asa ceva. Inclusiv reprezentantii Biroului Roman de Metrologie Legala pot sa faca aceste verificari. Pretul perceput pentru verificarea unui contor de apa rece este de 160.000 de lei vechi, iar pentru un contor de apa calda de 260.000 de lei, fara TVA. La verificare, specialistii constata daca apometrele se incadreaza in limitele de eroare tolerate. In conditiile in care nu se incadreaza, apometrul este declarat respins si trebuie reparat.
”Reparatiile sunt facute de catre aceleasi firme autorizate, care, de obicei, monteaza si alte apometre bune, contra cost. O alta varianta este sa le ia pe cele uzate la sediul firmei, iar in perioada reparatiei consumul sa fie facturat la pausal”, ne-a mai spus Chirita Stoica, de la Laboratorul de Debite din cadrul Institutului National de Metrologie.