UPDATE ora 14:23: USR a anunțat că va contesta revocarea Ancăi Dragu la Curtea Constituțională. După ce Florin Cîțu a fost ales cu majoritate de voturi, Anca Dragu a spus că ”prima grijă a noului USL a fost să asigure o funcție pentru partid”.

„Este o decizie nemotivată, nu este o sancţiune juridică. Nu există o încălcare, o abatere gravă a Constituţiei pe care preşedintele Senatului Anca Dragu să o fi făcut-o”, a explicat Anca Dragu, marți, într-o conferință de presă în Parlament.

Aceasta a transmis că există decizii ale Curții Constituționale care arată nevoia de stabilitate și continuitate a acestei funcții pentru a preveni abuzurile puterii care se coagulează conjunctural.

„Trebuie să spunem că este şi un vid legislativ aici. Acum 16 ani, Curtea Constituţională a declarant neconstituţionale articolele din Regulament care prevedeau posibilitatea de suspendare, de demitere a preşedintelui Senatului ca o sancţiune juridică sau o sancţiune politică. Repet, în cei 16 ani, aceste două articole, prevederi prin care se poate demite un preşedinte al Senatului nu au fost corectate, astfel încât rămânem pe textul din Constituţie care arată că preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor, mandatele acestora sunt pe perioada mandatului celor două Camere”, a mai adăugat Anca Dragu.

Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului, iar din 115 senatori prezenți, au votat pentru pentru demiterea ei 82. De asemenea, au fost 24 de voturi „împotrivă” și 9 „abțineri”.

„Asistăm, în aceste momente, la ceea ce se cheamă „tirania majorității”. PNL-PSD încalcă astăzi flagrant Constituția, ca să îl instaleze în funcția de președinte al Senatului pe Florin Cîțu”, a transmis Anca Dragu azi în Parlament.

Cum a explicat PNL revocarea

Înainte de această ședință Alina Gorghiu, senator PNL, spunea că nu este o sancțiune pentru actualul președinte al Senatului, însă există principii constituţionale care trebuie respectate, printre care cel al majorității politice actuale. PNL îl susține pe Florin Cîțu pentru această funcție.

„Este un singur punct pe ordinea de zi a plenului pe care l-am convocat la ora 12.00 și anume revocarea președintelui Senatului. Este un punct care ține cont de realitatea politică la acest moment. Vreau să precizez că nu este o pedeapsă sau o sancțiune pentru președintele Senatului aflat în funcție. Este o chestiune firească de normalitate, atunci când se schimbă majoritatea politică, este democratic ca aceea majoritate să poate să-și desemneze președintele Senatului”, a declarat Alina Gorghiu, marți, într-o conferință de presă la Parlament.

Senatorul liberal Alina Gorghiu a spus că că există decizii CCR care ar permite schimbarea Ancăi Dragu. Ea a invocat două articole din Constituție, Regulamentul Senatului și o decizie a CCR.

USR a anunţat în repetate rânduri că în caz de revocare a Ancăi Dragu, partidul va ataca hotărârea Parlamentului la Curtea Constituţională, fiind invocată încălcarea unor prevederi din Legea supremă.

Urmărește-ne pe Google News