Motivele de neconstituţionalitate invocate de USR sunt încălcarea art. 64 alin. (2) din Legea fundamentală, potrivit căruia preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor sunt aleşi pe durata mandatului forurilor legislative.
USR consideră că, în condiţiile în care propunerea de revocare formulată de grupurile parlamentare PNL, PSD şi UDMR este întemeiată exclusiv pe argumentul existenţei unei noi majorităţi, fără a fi indicat niciun motiv de încălcare a regulamentului sau a Constituţiei, Hotărârea Senatului 131 din 23 noiembrie 2021 este neconstituţională.
„Această distincţie iese în evidenţă cu putere din faptul că preşedintele unei Camere a Parlamentului este ales pe perioada întregului mandat al Camerei respective, anume 4 ani, în timp ce membrii Biroului permanent sunt aleşi la începutul fiecărei sesiuni”, se arată în textul sesizării.
Anca Dragu a fost revocată pe 23 noiembrie de la conducerea Senatului, propunerea de revocare fiind votată de 82 de senatori. După ce a pierdut această funcție în fața premierului interimar Florin Cîțu, Anca Dragu a declarat într-o conferință de presă atunci că „decizia revocării sale din funcţie este una nemotivată”.
USR a anunțat că va contesta revocarea Ancăi Dragu la Curtea Constituțională.
„Este o decizie nemotivată, nu este o sancţiune juridică. Nu există o încălcare, o abatere gravă a Constituţiei pe care preşedintele Senatului Anca Dragu să o fi făcut”, a explicat atunci Anca Dragu într-o conferință de presă în Parlament.
Cum a explicat PNL revocarea
Alina Gorghiu, senator PNL, spunea înainte de ședința în care urma să fie revocată Anca Dragu că nu este o sancțiune pentru actualul președinte al Senatului, însă există principii constituţionale care trebuie respectate, printre care cel al majorității politice actuale.
„Este un singur punct pe ordinea de zi a plenului pe care l-am convocat la ora 12.00 și anume revocarea președintelui Senatului. Este un punct care ține cont de realitatea politică la acest moment. Vreau să precizez că nu este o pedeapsă sau o sancțiune pentru președintele Senatului aflat în funcție. Este o chestiune firească de normalitate, atunci când se schimbă majoritatea politică, este democratic ca acea majoritate să poată să-și desemneze președintele Senatului”, a declarat Alina Gorghiu.
Florin Cîțu a fost ales la finalul lunii noiembrie președintele Senatului.