Coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR înregistrează o nouă înfrângere în bătălia cu Opoziția la Curtea Constituțională.
Asta după ce judecătorii CCR au decis în unanimitate că hotărârea Parlamentului 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională, fiind încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului acestuia.
Ce a reclamat PSD
Sesizarea la CCR pe această temă a fost depusă de PSD. Potrivit sesizării, citate de Agerpres, hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.
„În mod contrar garanţiilor de independenţă ale Avocatului Poporului subliniate de jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi prevăzute de standardele europene, Parlamentul a adoptat hotărârea de revocare a Avocatului Poporului cu încălcarea Constituţiei, a standardelor de independenţă ale instituţiei, dar şi chiar a prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, astfel cum au fost explicitate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, utilizând revocarea ca un mecanism de control discreţionar, politic, iar nu ca un control de legalitate în privinţa Avocatului Poporului”, se arată în sesizare.
Semnatarii sesizării precizează că nu contestă dreptul Parlamentului de a evalua activitatea Avocatului Poporului, ci „tocmai constituţionalitatea acestei evaluări, în sensul că evaluarea realizată nu a fost una obiectivă, nu a respectat cadrul constituţional şi legal şi nu a fost bazată pe o demonstraţie a unor încălcări cumulative a Constituţiei şi a legilor”.
Schimbarea lui Weber, contestată și de Comisia de la Veneția
Demiterea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului a atras atenția și Comisiei de la Veneția. Aceasta a transmis zilele trecute o scrisoare autorităților române prin care le cere să detalieze motivele care au dus la schimbarea acesteia.
A doua înfrângere în ultimele zile pentru Putere
Coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR este la cel de-al doilea eșec major la Curtea Constituțională în ultimele zile. Recent, judecătorii CCR au decis că numirea interimară a Ramonei Săseanu la TVR, respectiv a lui Liviu Popescu la Radioul Public sunt neconstituționale. Ulterior, cei doi au fost numiți interimari de către Biroul Permanent al Camerei Deputaților, procedură care nu poate fi contestată la CCR.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro